Biscotti ciocolatoși sau cantuccini, biscuiți tradiționali italienești de îndulcit diminețile, alături de cafea sau ca gustare oricând ți-e poftă de ceva dulce. Nu trebuie să vă mai spun că sunt și sănătoși pentru că sunt fără gluten, din făină soriz și tapioca, îndulciți cu zahăr de mesteacăn și cocos, unt de cocos și mirodenii care ajută digestia (ghimbir, roșcove).

Au avut succes printre degustători, cică sunt ca la mama lor ! Cu gândul la vacanțe dolce far niente pe meleaguri însorite și parfumate ne desfătăm cu biscotti.

Ce îmi place mie la ei este faptul că sunt singurii biscuiți la care nu trebuie să îți faci griji că se întăresc, cum se întâmplă atunci când faci chestii fără gluten. Aici chiar așa trebuie să fie ei, nu se plânge nimeni. Sunt foarte buni și în faza intermediară, ușor umezi încă, un fel de chec, așa că ai chiar două alternative pentru o singură rețetă. Deci nu ai cum să nu încerci această rețetă.

Ingrediente 

150 grame făină soriz

50 grame  făină tapioca (vărsată din Piața Progresul-10 ron/kg)

50 grame pudră cacao + carob

15 grame făină in (o lingură vârf)

10 grame psyllium (o lingură)

1 praf sare

100 grame îndulcitor (eu am pus și xilit și cocos)

100 grame migdale rumenite 8-10 minute în cuptor

30 grame stafide

100 ml apă minerală

60 grame unt vegan făcut în casă (ulei de cocos dacă nu aveți)

2 căpăcele de apă florală/rom/coniac

3 picături ulei esențial de portocale (opțional)

                  Am amestecat cu lingura și apoi cu mâna ingredientele uscate, le-am adăugat treptat pe cele umede, untul/uleiul de cocos se topesc la mână prin frământare (dacă nu aveți chef să îl topiți înainte) și am frământat până când aluatul s-a închegat bine și am reușit să formez două batoane.

Am copt la 180 grade C, cuptor preîncălzit, timp de 20 minute, am scos la răcit tava, fără să opresc cuptorul și am așteptat să se răcească batoanele pentru a le putea felia cu un cuțit ascuțit, cu lamă mare, pe diagonală.

Biscuiții feliați i-am pus pentru încă 10 minute la cuptorul încins. I-am verificat înainte de a opri focul să fie tari/beton.

Miros divin, sunt crocanți și aromați și se păstrează perfect multe zile !

Acompaniați de o înghețată cremoasă Veg-Praline (Nirvana reinventată din e-bookul cu prăji tradiționale vegane și raw) fac senzație !