Tartă cu fructe și cremă de vanilie, vegană și fără gluten, dar la fel de bună, pe gustul tuturor, chiar și al celor care preferă ciocolata. Nu ai cum să nu te bucuri la vederea și gustarea unei cruste de aluat crocant, o cremă galben aurie dulce – aromată și fructe marinate în suc propriu, stropite cu mirodeniile preferate. Perfectă pentru deserturile de vară !

Singurul aspect pe care nu l-am putut elimina este timpul de executare. La fel ca în cofetăria/patiseria clasică și aici avem nevoie de ceva timp până la rezultatul final. Ideal este să facem dimineață crema, care are nevoie de timp pentru răcire. După-amiază facem și blatul, coacem tarta și lăsăm la răcit peste noapte. A doua zi ornăm cu fructe și servim.

 

Ingrediente 

Blat300 gr. făină soriz

50 grame zahăr cocos

1 praf sare

1 lingură făină in

30 grame ulei din sâmburi de struguri/alt ulei neutru la gust

125 grame apă plată

Se amestecă toate ingredientele în robot până la omogenizare. Într-o tavă de tartă, acoperită cu hârtie de copt, se așează blatul ajutându-ne de mâinile umede și o lingură. Nu se înțeapă pentru că nu vrem să curgă crema și oricum el nu se va umfla precum un aluat cu gluten.

Crema de vanilie vegană (cremme patissiere) 

700 ml lapte vegetal (eu am folosit cocos) + 3-4 lingurițe pentru amidon

8 lingurițe vârfuite de amidon de porumb

2 lingurițe ulei cocos

8 lingurițe zahăr din sevă mesteacăn (xilit pentru că este alb) de la DM

1 vârf linguriță pudră turmeric

1 baton vanilie

Începem prin a amesteca într-un castronel amidonul cu puțin lapte vegetal rece, până obținem consistența de smântână lichidă. Într-o oală punem laptele vegetal cu zahărul, vanilia, praful de sare, turmericul și uleiul de cocos la fiert. Când dă în clocot adăugăm și castronelul de amidon și amestecăm energic până capătă consistența de budincă. Putem face testul cuțitului rece sau a unei farfurii reci, de la frigider – punem 1/4 de linguriță cremă și dacă se întărește înseamnă că este gata. Lăsăm la răcit  câteva ore bune, acoperită cu folie alimentară ca să nu facă crustă.

Se pune peste blatul de tartă și se dă la cuptorul încins pentru 20 minute-30 minute.

Topping fructe

250 grame fructe preferate (pere și căpșuni merg minunat, caise și zmeură etc.)

2-3 prafuri nucșoară

1/2 linguriță pudră ghimbir

2 linguri alcool/apă florală (opțional)/suc și coajă lime

1 lingură zahăr cocos

Într-un bol am pus fructele (feliate fin), le-am pudrat, însiropat și le-am lăsat să se marineze 30 minute (cel puțin). Înainte de a le așeza frumos peste tarta cu crema răcită și întărită le scurgem. Sucul rămas de la ele este divin !

Eu am mai pus și fulgi de migdale crocanți pe deasupra.

La atelier, tartele au avut pere, căpșuni și afine și au arătat superb !