Cel mai simplu și mai bun gem pentru că se face în 30 minute și are aromele tuturor gemurilor, dulcețurilor super apreciate de toată lumea – dulceața caiselor și a smochinelor, aroma astringentă a ghimbirului, a portocalei, seamănă cu gemul de gutui, pelteaua de dovleac plăcintar…este un gem foarte complex și totuși atât de la îndemâna oricui.

Se poate folosi în prăjituri, ca strat între blaturi, gen tort Sacher, eu îl folosesc în unele torturi raw, ca glazură la cheesecake, pentru clătite, gaufre sau pur și simplu pe crackerși, felii de măr, banane la pofte dulci.

Ingrediente (aprox.450 gr. gem)

30 caise uscate (aprox. 200 gr.)

22 smochine uscate (aproximativ 150gr.)

sucul de la o portocală

150 gr. lapte cocos

1/4 linguriță pudră cardamom

1 linguriță ghimbir ras fin

2 picături ulei esențial de lămâie

             Am spălat caisele și smochinele în câteva jeturi de apă pentru că eu le cumpăr vrac din piață, am tăiat codițele smochinelor și le-am amestecat într-un bol adânc. Am turnat peste ele sucul portocalei și laptele de cocos și le-am lăsat 15-20 minute să se umfle puțin.

Când s-au mărit le-am transferat în robot, cu suc cu tot, am adăugat ghimbir și cardamom, un praf de sare și am mixat timp de 2-3 minute. Dacă îl vreți mai lichid se poate adăuga suc de portocale sau lapte, ar merge și apă florală pentru un gem cât mai oriental. Eu aș fii pus apă de flori de portocal, dar nu aveam în casă. Nu vă recomand totuși să înlocuiți laptele cu apă florală, un căpăcel, maxim 2 sunt suficiente pentru aromă.

Singurul reproș pentru acest gem ar fii culoarea. Dacă folosiți caise tratate, de culoare portocalie probabil că o să arate mai bine, caisele mele erau maronii, eu doar așa folosesc chiar dacă nu sunt atractive.

Am servit gemul pe prăjiturici din ovăz și prune uscate. Restul se păstrează în borcan, la frigider, pentru cheesecakeul de cocos pe care îl voi face de Paște.

Zile dulci !

Andra