Despre mine

Andra Dudea
Sunt Andra, am 31 ani şi nu am fost nici grasă, nici bolnavă.

Am descoperit raw odată cu începerea diversificării alimentaţiei fetiţei mele, mai exact odată cu introducerea cărnii. Pur şi simplu nu voia, deşi am încercat tot felul de combinaţii păcălitoare pentru alţi pitici. Şi nu numai carne, nu mai voia nici supă, ciorbă, piure din legume fierte, combinaţia de fructe cu iaurt … mânca doar câteva fructe şi legume singure, necombinate.

Evident a început îngrijorarea pentru că peste tot unde citeşti, orice pediatru întrebi, alimentaţia copilului mic trebuie să cuprindă zilnic proteină animală şi cereale, iar odorul meu nu voia deloc. Am zis că e o perioada trecătoare şi am lăsat-o în pace. Între timp am început să devorez articole despre nutriţie şi alimentaţie până am dat de alimentaţia raw-vegană. Mi s-au aprins beculeţele imediat: dacă copilul meu a ales instinctiv să fie raw? Evident trebuia să încerc pe mine.

Aşa că brusc m-am lăsat de toate (în ciuda avertizărilor citite): ouă, lactate, carne şi făinoase (într-o singură zi). Am avut totuşi grijă să îmi cumpăr spirulină. Citisem că ajută procesul de detoxifiere şi te fereşte de simptomele neplăcute ale acestuia. Mi-am cumpărat punguţe de caju, migdale, seminţe de floarea soarelui şi dovleac de la supermarketul din cartier şi am început să mă joc cu ele, având evident ca sursă de inspiraţie reţetele de pe net, folosind cuptorul setat la 50 grade Celsius, ventilaţie cu uşa deschisă pe post de deshidratator. Şi a început magia, ieşeau nişte minunăţii de mâncăruri săţioase, cu un gust atât de intens şi de încântător încât am devenit dependentă, obsedată chiar de a încerca reţete noi. Ziua şi bugetul erau prea mici pentru tot ce voiam eu să fac.

Cireaşa de pe tort a fost în schimb noua mea stare psihica. Parcă m-am născut a doua oară, m-am eliberat de dezamăgirile, complexele, anxietăţile, fricile trecutului, aveam energie de dimineaţă până în seară şi mă iubeam dintr-o dată pe mine, pe toţi cei din jur şi viaţa cum nu o mai făcusem niciodată.

Ştiţi maximele Men sana in corpore sano și Hrana să îţi fie medicament iar medicamentul hrană (Hipocrate) – le-am înţeles cu adevărat.

De atunci sunt raw vegană – perioade 100 %, perioade doar 60-70% şi altele în care sunt doar vegană – după cum simt eu. Copilul a primit nucile, alunele, seminţele din prima, dar în continuare nu mănâncă combinat, deci nu gustă din preparatele mamei. Ea e cu morcovul la o oră, seminţele, nucile la alta, mărul la alta, iaurt la fel. Singurele mâncăruri preparate termic sunt pastele integrale pe care le mănâncă goale şi orezul cu lapte, de 2 ani de zile şi e sănătoasă tun, îi curge doar nasul toamna şi primăvara, dezvoltată frumos atât fizic cât şi intelectual (ce să zic şi eu de copilul meu).

Mie în aceşti 2 ani viaţa mi s-a schimbat radical, fără că eu să fac mare lucru, de la sine. Am trecut de la munca de birou la munca într-o bucătărie de restaurant şi deşi nu muncisem fizic niciodată nu sunt obosită, ba chiar îmi place de nu mai pot. Am cunoscut oameni minunaţi care mi-au deschis uşi, cunosc în continuare, învăţ de la ei, îi preţuiesc şi îi iubesc (iar eu în trecut eram genul mimoză – nevrotică).

Şi abia aştept să văd ce îmi rezervă viitorul, să mă dezvolt profesional (pentru început urmez un curs de nutriţie), uman şi mai ales să iubesc din ce în ce mai mult Totul.

PS : Atenţie la copilaşi– instinctele şi sufletele lor sunt pure, nepervertite de societate, educaţie şi prejudecăţi – ei vă sunt cei mai buni maeştri – trebuie doar să fiţi atenţi cu sufletul, nu cu mintea.

Cu drag ,
Andra

Martie 2012

3 comentarii

 1. Bună Andra,

  Felicitări pentru proiectul tău și pentru deschiderea cu care ai pornit. Faptul că fetița ta a avut „un cuvânt” de spus în viața ta și a ei este extrem de interesant și demn de luat în considerare. Mă uimește într-un mod plăcut experiența ta și a fetiței tale.
  Mult succes în tot ce faci și numai bine!

  Cu drag,

  AromaVerde

  1. Author

   Multumesc pentru aprecieri Alexandra , blogul tau arata superb , daca vedeam inainte de Pasti reteta ta de pasca vegana o incercam cu siguranta ( acum ramane pentru alta data cu siguranta ) . Probabil la un moment dat o sa ne cunoastem si face to face la un eveniment raw 🙂 . Pana atunci iti urez succes si spor la retete !


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *