Ce poți face dintr-un borcan de năut, atât din lichidul (aquafaba) cât și din boabele de năut, altceva decât clasicul hummus ? Ei bine eu fac foarte des năut crocant, numai bun de crănțănit așa gol, de pus în salate sau supe creme pe post de crutoane și mousse spumos din aquafaba.

Deci dintr-un borcan fac 2 chestii super delicioase ! E adevărat că dintr-un recipient rezultă doar o porție și jumătate de crutoane și mousse…..iar dacă ești mai pofticios din fire chiar nu o să vrei să cedezi acea jumătate de porție.

Aquafaba, lichidul de la năutul fiert îmi stârnise de mult timp interesul, dar gândul de a folosi apă din conservă nu îmi surâdea deloc. Am încercat și cu lichidul de la năutul fiert de mine dar se pare că nu i-am nimerit consistența și nu a ieșit nimic. Așa că am fost foarte încântată să descopăr pe piață năut gata fiert și ambalat în borcan de sticlă, sigur și sănătos pentru mine și familia mea.

Am folosit năutul de la Alimente speciale , păstrat la frigider până la folosire pentru că lichidul trebuie să fie cât mai rece ca să se spumeze.

Economie, eficiență și răsfăț !

Crutoane sau Năut crocant 

boabe de năut fierte

 mirodeniile preferate (boia, curry, turmeric etc.)

 ierburi uscate

 câteva prafuri sare

  ulei măsline

    Am scurs borcanul cu ajutorul unei site, colectând lichidul într-un vas poziționat sub sită. Am acoperit lichidul cu folie și l-am pus la frigider Am clătit bobițele de năut, apoi le-am așezat în tava cuptorului pe hârtie. Este important ca bobițele să  fie răspândite prin toată tava, să nu se încalece între ele, pentru că așa se vor face crocante cum le dorim. Eu le și tamponez ușor cu un șervețel de apa rămasă pe bobițe de la clătire. Presar sare, boia iute sau afumată, cimbru și puțin ulei de măsline peste ele și le las la cuptor preîncălzit, 180 grade C, aproximativ 20-30 minute.

Orice salată sau supă devine mult mai gustoasă și mai consistentă cu aceste crutoane delicioase.

Mousse

  65 grame aguafaba (atât avem într-un borcan)

50 gr. sirop agave/alt îndulcitor lichid sau pudră

2-3 picături de suc lămâie

1 praf sare

semințele de la 1/2 baton vanilie

1 linguriță  cacao raw/pudră cicoare/amestec de mirodenii turtă dulce

                                                             răzătură de ciocolată neagră pentru decor

     Lichidul din borcan, păstrat la rece se pune într-un vas foarte curat și uscat și se mixează cu ajutorul unei spatule fluture, atașată robotului sau cu un mixer obișnuit până se întărește precum albușul de ou. adăugăm cele 2-3 picături de suc lămâie pentru a grăbi acest procesul. Cu un mixer obișnuit poate dura până la 10-15 minute din păcate. Restul ingredientelor se adaugă treptat-treptat amestecând la o viteză mai mică. Se toarnă într-un pahar frumos, se ornează cu ciocolată rasă, fulgi de cocos sau fructe de pădure și se lasă la rece.

Am pus poze cu o spumă albă și una de cacao ca să nu aveți impresia că ați greșit ceva. Spuma albă a fost  făcută cu amestec de mirodenii turtă dulce, adică ghimbir pudră, scorțișoară, nucșoară, cuișoare și anason, dar dintr-o cantitate dublă de lichid care a permis o spumare mai eficientă.

Moussul ciocolatos nu s-a spumat atât de bine, cantitatea de lichid fiind cam mică pentru capacitatea Thermomixului și  a avut consistența de lichior gros de ciocolată. A fost un așa răsfăț neașteptat……parcă beam un pahar de Irish cream !

De Crăciun repet clar experiența și știu sigur că voi impresiona doamnele și domnișoarele!

Zile delicioase să aveți !

Andra