Tarotul este o artă și o practică învăluită în mister. Este o metoda de a vedea adevărul vieții folosind simboluri mistice și imagini. Simbolurile și secvențele care apar în timpul citirii tarotului, atunci când este interpretat corect, pot fi folosite ca un ghid spiritual sau unul personal.

Tarotul este mai bine cunoscut ca un mijloc de divinație, ca artă de a cerceta trecutul, prezentul și viitorul dintr-o perspectivă paranormală decât ca joc de carti obișnuit (tarocchi – joc de cărți practicat în Italia, ce conține arcanele ). Dar, tocmai simbolurile Tarotului sunt de fapt cheia către psihic și trezirea conștiinței.

Tarotul nu poate fi privit ca un joc de cărți, ci ca un instrument de proiecție, ca un instrument de explorare a prezentului și de autocunoaștere. Dacă privim deschis, fără prejudecăți, ne vom da seama că dintre toate elementele și științele putem învăța câte ceva, putem întregi puzzle-ul numit viață. Astfel că atât tarotul cât și astrologia, numerologia, tehnicile psihologice si spirituale, toate ne aduc în același punct, și anume ne fac să ne întoarcem la noi înșine pentru a descoperi încă o bucățică din noi, pentru a face încă o conștientizare, încă o legătura, și astfel ne putem vindeca de rănile trecutului – fie că vorbim de trecutul nostru sau de cel al strămoșilor…de care suntem, fără să vrem legați.

Etimologie și origine

Cuvântul Arcană derivă din latinescul Arcanum care înseamnă secret, mister iar TARO derivă prin anagramare tot dintr-un cuvânt latin – rota – roată. Cuvântului TARO i s-a adăugat litera T pentru a arăta că sfârșitul și începutul sunt tot una și se nasc unul dintr-altul. Astfel tarotul devine un simbol al roții existenței , cu suișurile și coborâșurile ei, iar divinația (ghicitul) în tarot revine iscusinței tarologului (ghicitorului) de a citi roata destinului fiecărui client.

Numele tarotului a mai fost asociat cu Steaua Polară , ce în sanscrită se numește TAR-O. De asemenea cuvântul persan TAROK poate fii și el la originea numelui tarot. Alți cercetători ai originii cuvântului îl leagă și de cuvântul arab TURUK care înseamnă căi, drumuri sau TARAKA adică a pleca, a uita, a părăsi.

S-a spus că termenul ar proveni de la zeul egiptean THOT, zeul înțelepciunii și al științelor oculte, inventatorul numerelor și al scrierii sacre. Despre acest zeu se crede că ar fii lăsat omenirii, după ce a părăsit Pământul, o carte cuprinzând învățătura magiei și a științelor oculte. O altă interpretare care merge tot pe descendența egipteană a jocului, aduce ca argumentare sensul a două cuvinte din această limbă : TAR care înseamnă rege și RO care înseamnă cale. Acestea i-au adus tarotului denumirea de Calea Regală a vieții universale.

În ceea ce privește originea jocului de tarot, există trei curente care stabilesc ca punct de pornire poporul evreu, Egipul antic sau Imperiul Persan. Eliphas Levi, ocultist francez al secolului XIX, susține că tarotul este sinteza înțelepciunii unor inițiați evrei și aduce ca argument faptul că numele său pare să provină din scrierea inversă a cuvântului TORA – cele 5 cărți ale lui Moise care i-au fost dictate de Dumnezeu pe muntele Sinai.

Antoine de Gebelin (1719-1784) a fost un pastor protestant francez și un avocat rațional pentru libertatea conștiinței. El a susținut că civilizațiile vechi erau avansate și iluminate prin concepțiile lor. El a mai susținut și că țiganii, care au fost printre primii care au folosit ghicitul în tarot sunt descendenții vechilor egipteni și ca trib nomad, eu ai fost aceia care au dus cărțile în Europa. Aceste informații sunt atât de remarcabile cu cât la acea dată, 1781, nu fuseseră descifrate hieroglifele, nici măcar nu fuseseră descoperite. Antoine de Gebelin a fost numit străbunul intelectual al ocultismului modern.

Din perioada modernă, Carl Gustav Jung (1875-1916) a fost primul psihiatru care a abordat simbolismul tarotului, pe când acesta era considerat ceva neștiințific. El a văzut în cărțile tarotului arhetipurile – tipuri fundamentale de persoane, situații sau comportamente care sunt înglobate în subconștientul colectiv și care poate fi folosit într-o manieră interpretativă. Jung a identificat 5 arhetipuri principale : Persoana- fața, chipul pe care îl arătăm lumii; Umbra – o parte necunoscută, nevăzută din noi, dar care totuși există ; Sinele – miezul psihicului care permite individualitatea ; Anima : imaginea femeii în sufletul bărbatului ; Animus : imaginea bărbatului în sufletul femeii.

Există un număr infinit de arhetipuri, dar cele cinci de mai sus împreună cu alte câteva arhetipuri au tendința să fie cele mai semnificative. De exemplu Mama este Arcana Împărăteasa , Copilul – arcana Soarele, Omul Înțelept – arcana Eremitul, Sacrificiul – arcana Spânzuratul.

Nu știu câți dintre voi sunt interesați de Tarot, eu una sunt fascinată de el de mult timp, dar doar în ultimul an am început să studiez cu adevărat ce este Tarotul și cum se poate lucra cu el în general, atât că previziune cât și ca instrument psihologic.

În psihologie există multe tipuri de cărți proiective făcute de diverși autori, doar că tarotul a primit o conotație negativă de-a lungul timpului, fiind văzut ca un instrument prin care șarlatanii fac bani citind viitorul. Tarotul reprezintă de fapt o lume, povestea omului, care nu e descrisă într-o carte normală cu mai multe file legate între ele, ci prin cele 78 de cărți separate.

Cu acest instrument interesant se poate vedea prezentul, se poate lucra cu el ca și cu orice cărți proiective, se poate chiar porni o ședință de terapie de la cărțile de Tarot, ce sunt pline de simboluri din subconștientul colectiv. 

Tarotul sufletului este un instrument de divinație cu totul aparte, care oferă explicații și soluții de multe ori neașteptate, dar pline de tâlc și eficiente, celui care înțelege că între Univers și om există o comunicare permanentă și că Universul a pus la îndemâna omului diverse mijloace de a-și face cunoscute mesajele. Tarotul se adaugă altor arte precum cea a astrologiei și a chiromanției în acest sens. Tarotul nu înseamnă ghicit, înseamnă a-ți deschide sufletul și a crede că…ești văzut și auzit.   Cine nu (se) caută, nu are cum să(se) găsească.

Vă invit să privim lumea fără prejudecăți și să ne dăm seama că viitorul ni-l facem singuri . Fiecare pas, fiecare decizie luată, ne schimbă viața, nouă și tuturor celor implicați, care astfel la rândul lor schimbă viața și viitorul celor implicați în viața lor… și tot așa ramificațiile sunt infinite. Dacă facem alt pas vom avea alt viitor și tot așa. 

Dar bineințeles, pașii ce îi facem, deciziile ce le luăm sunt încadrate în anumite spații, nu fiecare poate fi orice, nu fiecare om trăiește toate posibilitățile, fiecare are spațiul lui și tema vieții lui – este ceea ce se numește destin. Doar că pe lângă destinul déjà prezent avem posibilitatea de a fi CO CREATORI ai vieții noastre prin alegerile noastre.

Oamenii au avut mereu întrebări, angoase, alegeri imposibile de făcut. Cei care astăzi mergem în cabinetul de psihoterapie, am fi ajuns în secolul al XVII-lea la un preot care deschide cartea sau doar are un sfat bun la îndemână și darul ascultării în liniște, la un înțelept al satului, la o cititoare în cărți.

Imaginația este este una dintre puținele funcții ale ființei noastre care se manifestă atât conștient, controlabil cât și Inconștient, incontrolabil.

Imaginația este puntea de legătură dintre conștient și inconștient cu ajutorul căreia putem să realizăm modificările, schimbările și transformările dorite. Nu degeaba meditația, hipnoza, coachingul, vizualizarea dorințelor împlinite sunt instrumente puternice care funcționează pe baza imaginației.

Pentru o citire de tarot, fie că este o întrebare de destin, o alegere pe care nu poți încă să o iei, o citire previzională pentru următorul an trebuie să te pregătești să îți notezi tot ce simți și vezi, să lași următoarele zile să se așeze informația primită, să fii deschis la tot ce descoperi despre tine de fapt ! O sesiune poate poate fii foarte intensă și revelatoare, durează aproximativ 45 minute și este memorabilă.

Ne vedem pe whatsapp, cu cameră sau fără, cum te simți tu confortabil, oricum primești pozele cărților pentru a putea să le analizezi singur și după ședința interpretativă.

Prețul unei citiri este 150 ron și include și o discuție despre perioada în care te afli din punct de vedere al ciclulrilor de 9 ani (numerologie previzională) cu plata în avans, la programarea prin intermediul butonului de comandă și a primirii emailului de confirmare sau direct la numărul de telefon 0724529627.