Pască vegană, prima rețetă de aici, în mult timp….Recunosc că în ultimul an, prin căderea domeniului Horeca, am trecut prin multe emoții care evident m-au făcut să nu mai am chef de scris rețete.

Din fericire am reușit să îmi descopăr o nouă pasiune, ce a devenit și noua sursă financiară de bază ( vezi categoria Harta Sufletului dacă te interesează) și odată cu ea am început să mă reconectez și cu energia creatoare din bucătărie. Nu îmi lipsea, dar odată reactivată, îmi aduce iar bucurie așa că cine știe, în viitor, poate o să revin cu mai multă dedicare la acest domeniu, prima mea pasiune.

Această pască se făcea la bistroul Raw Corner, unde am fost manager în ultima lui perioadă, înainte de închidere. Mi-a plăcut foarte mult, am văzut feedbackul minunat de la toți clienții, comenzile pentru ea în toată perioada pre pascală așa că am decis să o împărtășesc și cu voi.

Se face foarte simplu și rapid, cu ingrediente banale, ce se găsesc în perioada postului cam în toate casele, fie ele cu membrii vegani sau doar postitori.

Pască vegană

INGREDIENTE (o pască de aprox 900 gr. – 1 kg)

  • Blat : 250 grame făină integrală + 1 plic de drojdie uscată + 1 lingură zahăr mesteacăn + 50 ml. ulei sâmburi de struguri + 100 ml. lapte vegetal (eu folosesc mereu de cocos)

Am amestecat și frământat puțin toate ingredientele, apoi am lăsat pentru aproximativ 1 oră la crescut aluatul. La mine a crescut foarte puțin din cauza zahărului de mesteacăn. Se pare că acest îndulcitor nu permite procesul de creștere ( nici bezele nu poți face cu el..) Pentru mine nu a fost o problemă, nu îmi doream neapărat un aluat gen cozonac. Dar dacă voi vreți pufoșenie folosiți zahăr brun, cel puțin în aluat.

  • Umplutura : 2 cutii de tofu Inedit în saramură scurse și clătite cu apă rece (deci aprox. 440 gr. de tofu) + 100 ml. lapte cocos + sucul de la 2 portocale + 3 linguri zahăr mesteacăn + 100 gr. stafide + 5 picături de ulei esențial de portocale + 2 linguri de rom (alcool). Desigur că merge foarte bine și vanilie, dar eu nu am avut în casă și nici portocale, lămâi bio ca să rad coajă .

Am amestecat în blender toate ingredientele, exceptând stafidele, pe care le-am pus la final. Am lăsat 15 minute compoziția pentru ca stafidele să absoarbă lichid.

Am folosit o formă de tort cu inel detașabil, de tort mic, dar înalt. Am uns forma cu puțin ulei de sâmburi de struguri, atât baza cât și pereții.

Am întins aluatul în formă de cerc, dublu decât baza formei, cam de 1 deget grosime. L-am pus în formă, îmbrăcând cu el și pereții până sus. Am tăiat frumos marginile și pliurile, iar din acest exces de aluat am făcut o cruce stilizată pentru decor.

Am pus compoziția în aluat, am nivelat și am dat la cuptorul preîncălzit (180 gr.)pentru 45 minute, până s-a rumenit ușor compoziția de tofu.

Așteptăm să se răcească înainte de a o scoate din formă.

Pască de post

Am și o rețetă de stufat cu ciuperci pleurotus foarte bună : uite aici. Nu trebuie să îl faci de Paște neapărat, este o mâncare de ciuperci cu multă verdeață foarte bună oricând (de fapt primăvara, când sunt verdețuri minunate )!

Drobul cu roșii uscate, pe care îl fac eu constant este inspirat de rețeta Oliviei Steer ( Aici ) doar că îi adaug și 200 gr. de linte fiartă (roșie sau verde)iar ca mirodenii folosesc doar 1 linguriță chimion, 1 linguriță boia afumată, câteva prafuri de chilli, cimbru uscat mult și pun mereu o legătură de mărar tocat la final.

Dacă aveți nevoie de ajutor cu preparatele de Paște, eu sunt aici, București :), ca de obicei :

Meniu Paște 2021

  1. Drob din linte, nucă și roșii uscate, învelit în frunze verzi                                       80 ron/aprox. 700 gr.

2. Pască vegană din tofu 100 ron/1 kg

3. Quiche vegan verde – cu spanac, usturoi verde, frunze stevie (blat fără gluten) 80 ron/ 10 felii

4. Quiche vegetarian cu brânză de capră sau tofu și spanac/leurdă, chimen (blat fără gluten)      90 ron/10 felii

5. Chifteluțe coapte cu spanac, nuci și ovăz   sau cu hrișcă și sfeclă roșie                                               5 buc./15 ron

6. Tort raw pe bază de caju sau de cocos, diverse arome ( ciocolată, fructe de pădure, lămâie, vanilie, caramel, morcovi etc.)

135 ron/kg

Comenzile se fac la numărul de telefon 0724529627 până în data de 28 aprilie. Livrările se fac pe 30 aprilie și 1 mai dimineața.

Cu drag,

Andra