Iubirea mea pentru Matcha a început cu ceaiul verde asiatic pe care îl consum încă din școala generală, deci de vreo 25 ani deja. Mi-a atras atenția un articol despre proprietățile ceaiului verde, despre cum te ajută el să fii mereu tânăr, suplu, energic și concentrat încât am zis că eu asta voi consuma mereu !

Și așa a fost ! Nici în ziua de azi nu consum cafea, am învățat pentru liceu alături de carafe de ceai verde, pentru facultate la fel, am trecut prin sesiuni lungi, mereu alături de o cană cu ceai verde.

Despre Matcha am aflat abia acum vreo 10 ani și a fost WOW pentru mine….Exista ceva mai pur și mai concentrat, mai eficient decât ceaiul verde pe care eu îl consumam deja ca pe apă ! Și mai ales se prepară și foarte multe delicatese cu el, cu o nuanță superbă de verde !!!

Desigur că înghețatele de cocos și latteurile cu matcha au devenit obsesia mea. Să te bucuri de așa deserturi fine și să știi că îți hrănești corpul cu antioxidanți, aminoacizi, fibre excelente pentru imunitatea și starea mea psihică = Matcha – iubire verde eternă !

Din păcate a mai durat ceva timp până am putut să și pun în practică rețetele mult visate pentru că ….la noi nu se găsea pudra matcha.

Prin 2013 am intrat în posesia primei cuțiuțe de matcha și am început să îmi fac de cap !

Dar timpul trece și iată că din 2019 avem în București, în Piața Romană – primul Matcha Bar !!!!

Matcha Bar este super cochet, intim, plin de vegetație, cu o curte superbă, dar mai ales DELICIOS !!!

Toate preparatele cu matcha pe care le văzusem pe diverse siteuri externe și-au găsit locul într-un meniu complet, diversificat, sănătos și pentru toate gusturile (vegan friendly, ovo-lacto, pescarian). Au chiar și cocktailuri cu matcha divine !

Poți să arunci un ochi pe meniul lor , aici, pentru a le face o vizită în această vară și să te bucuri de o experiență minunată.

Ca să înțelegeți mai bine despre fascinația, iubirea și efectele extraordinare ale acestei pudre este bine să vă familiarizați puțin cu istoria Matcha :

La fel cum șampania autentică provine din regiunea Champagne a Franței și piperul de Kampot provine din Kampot, Cambodgia, Matcha vine din Japonia. Nimeni nu poate contesta faptul că cel mai de top ceai Matcha provine din Japonia. Regiunea cea mai cunoscută pentru producția de matcha este Uji, aflată la periferia orașului Kyoto, capitala culturală a Japoniei. Uji este locul de naștere al Matcha, adevăratul OG al ceaiului japonez. Istoria ceaiului matcha începe cu fermierii din Uji, care cresc și recoltează ceaiul de mai bine de 800 de ani, tradițiile lor fiind transmise din generație în generație.

Există însă și alte regiuni din Japonia care produc Matcha de calitate, cum ar fi Nishio, cunoscut pentru producția în masă și Fukuoka, cu un spirit antreprenorial mai tânăr și mai înfometat, care experimentează metode pentru menținerea calității ridicate și, dar produc și ceai suficient pentru a satisface cererea lumii moderne.

Teina conținută în Matcha oferă un plus de energie și concentrare, iar aminoacizii moderează efectul teinei, rezultând echilibrul perfect între energie și relaxare.

În cadrul familiei matcha, există două clase de ceai: Ceremonial și Culinar. Matcha-ul ceremonial se bea amestecat doar cu apă, fără îndulcitor – cu cât calitatea ceaiului este mai ridicată, cu atât gustul va fi mai dulce și mai omogen. Cel culinar se folosește nu doar la gătit, ci și la prepararea latte-urilor sau alte tipuri de băuturi.

(text preluat www.matchabar.ro)

Cum se obține ceaiul matcha :

Cu numai câteva zile înaintea recoltei de primăvară, fermierii acoperă plantele de ceai cu saltele de bambus, reducând treptat cantitatea de soare care ajunge la plantă. În acest fel crește nivelul de clorofilă și frunzele devin verde închis, de unde culoarea distinctă a matchei. După recoltare, frunzele sunt fierte în aburi și uscate în aer liber. Ulterior sunt sortate, apoi sunt îndepărtate tulpinițele și nervurile. Acum frunzele sunt tencha, precursorul matcha. Tencha devine matcha dupa măcinare. Tradițional matcha se macină la o moară din piatră. Matcha produs din frunzele tinere are culoarea cea mai intensă și textura cea mai fină.

Proprietăți :

În matcha există un antioxidant compus, numit EGCg, în procent de 60%. Dintre toți antioxidanții, acest compus este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni în lupta împotriva cancerului. Studiile arată că în Matcha există de 100 de ori mai mult EGCg decât în orice ceai verde.

Samuraii obișnuiau să bea ceai verde înainte de a pleca la lupta datorită proprietăților sale energizante. Matcha crește energia datorită unei combinații de stimulenți speciali.

Matcha conține un aminoacid numit L-Teanina care ajută la producerea undelor alfa în creier, ce induc relaxarea profundă. Nu e de mirare că îi ajută pe călugării budiștii să mediteze! Mai mult, L-Teanina stimulează dopamine și serotonină, doi hormoni care îmbunătățesc memoria și ajută la o mai bună concentrare.

Un ceai Matcha îmbunătățește funcționarea metabolismului și ajută corpul să ardă de 4 ori mai multe grăsimi decât în mod normal.

Datorită conținutului mare de clorofilă pe care îl are ceaiul Matcha  ajută la eliminarea toxinelor și a metalelor grele din corp.

Cred că ți-am stârnit interesul deja și vrei ca Matcha să facă parte din alimentația ta permanentă așa că trebuie să știi :

Când achiziționezi Matcha pentru acasă

Sursa – Căutați Japonia. Mereu.

Nu toți vânzătorii de ceai specifică regiunea pe ambalaje, deoarece poate fi China, Taiwan, poate chiar Philipine.

De ce ar trebui să eviți să cumperi Matcha din alt loc decât Japonia? Există rapoarte că unele țări folosesc orice tip de frunză de ceai verde și apoi vor numi produsul „Matcha”. Există, de asemenea îngrijorări cu privire la solul toxic din unele regiuni. Experții Matcha susțin, aprobă și sunt loiali Matcha-ului japonez. Ei  nu spun că nu poate fi cultivat în alte locuri, ci spun că, în prezent, nu există alt loc decât Japonia – care a perfecționat Matcha și de unde cu siguranță vei ști ce cumperi – calitate.

Când gasiti Japonia, dacă puteți găsi Uji, Nishio sau Fukuoka, este perfect, căci acestea sunt cele 3 mari regiuni cunoscute pentru producerea ceaiului Matcha de cea mai inaltă calitate. (text preluat www.matchabar.ro)

Vestea bună este că Matcha Bar a deschis și magazin online !!!

În magazinul lor puteți găsi atât Matcha Ceremonial din toate regiunile, cât și Culinar, Matcha aromatizat (mentă, mure, căpșuni, banane) pentru ca tu să îți poți prepara latteuri delicioase acasă.

Găsești aici și toate ustensilele potrivite pentru că vorbind de un ceai Ceremonial, el se prepară în boluri ceramice tradiționale și se amestecă cu ajutorul unor pămătufuri de bambus.

De asemenea găsiți o gamă de ceainicuri de fontă superbe, căni și cești în culori pastel și boluri de bambus ce vă vor bucură ochii și sufletul !

Nu a uitat nimeni nici de dulciuri, așa că găsiți în magazinul online și Macaroons cu diverse arome, bomboane cu matcha și biscuiți delicioși.

Pudrele vegane colorate, pline de proprietăți benefice sănătății, precum Blue Spirulina, Pink Pitaya, Purple Sweet Potato, Pudra de Cărbune sunt ceva ce trebuie să testați mai ales dacă aveți copii mici. Băuturici roz, mov, albastre – o să fie super încântați !

În această perioadă în care stăm acasă, bucuria unui ceai servit pe balcon sau în timp ce citești o carte bună devine un moment special de liniște și reconectare cu tine așa că poate îți faci cadou de Paște ție sau celor dragi un ceai Matcha, o cană, un ceainic sau un dulce special.

Tot în această perioadă cred că am înțeles cu toții cât de important este să fim sănătoși, să avem o imunitatea bună mereu. Asta înseamnă că trebuie să fim atenți la alimentația și starea noastră psihică, zi de zi !

  • Consumul periodic de Matcha ajută și sufletul și sistemul imunitar –
Înghețată cu matcha (4 porții)
400 ml lapte de cocos
o linguriță dozatoare de pudră matcha
75 gr. ulei de cocos topit
50 gr. sirop agave
2 linguri suc lime
1 linguriță de ghimbir ras
1 praf sare

Paște Fericit ! Să ne revedem cu bine și veselie în multe locuri frumoase !

Andra