Cus cus marocan cu bruschete de vinete sau cum să faci super rapid o masă delicioasă și specială pentru tine și toți cei dragi. Sigur îi impresionezi ! În primul rând pentru că mâncarea arăbească este pe gustul tuturor și nu este nimeni sceptic, iar în al doilea rând pentru că sunt atâtea arome, dar este totuși un preparat atât de simplu și curat. Arată și foarte bine, poți să fii foarte creativ cu platingul, de la inele culinare în care se fixează perfect cus-cusul, turnulețe de vinete sau platouri largi din care se servește toată lumea. Este o masă perfectă pentru Sărbători sau musafiri neașteptați datorită rapidității execuției.

Cus-cusul marocan se prepară în imediat, fără nici un efort, așa că nu trebuie să îți faci griji în privința lui, trebuie doar să ai grijă să îl ai în cămară. Eu îl am pe al meu de la Alimente Speciale.

L-am preparat prin adăugare de 600 ml apă fiartă, nu 300 cum scrie pe ambalaj pentru că având stafide am simțit că trebuie să pun mai multă apă și să fie pufos cus-cusul. Nu i-am adăugat nici măcar sare, pentru mine a fost perfect așa.

Ingrediente 

300 gr. cus-cus

600 gr. apă fiartă

2 vinete medii (500 gr.)

4 căței de usturoi

100 gr. pastă susan/ulei măsline

20 gr. pastă Harissa/sos de roșii/roșii tocate mărunt

1 lingură cimbru uscat

capere, rodii și verdeață după gust

Am început prin a felia vinetele în rondele de câte 0,5 cm grosime, le-am așezat în tava cuptorului peste hârtie de copt, am pus câte o linguriță de pastă susan (sau ulei măsline), usturoi tocat fin, pasta Harissa ușor diluată (sau roșii cubulețe), bobițe de capere, cimbru uscat și am dat la cuptorul preîncălzit, 180 grade C pentru 20 minute.

În acest timp am fiert cei 600 ml de apă după care i-am turnat peste cus-cuș, am amestecat ușor și am lăsat vasul acoperit pentru 10 minute.

Când au fost gata și vinetele am descoperit cus-cușul, l-am așezat într-un vas ceramic, am adăugat verdeață și bobițe de rodie și am servit cu mare drag alături de ai mei.

Sunt bruschetele acestea de vinete cu pastă de susan ceva ….. au tot ce trebuie, chiar cred că puteți convinge și carnivori să renunțe la hălcuțe pentru ele. Pasta de susan le dă consistență, vânăta este suculentă, caperele îi dau aciditate, roșiile sau pasta prospețime și iuțeală…..!

PS – bruschetele se pot face și din cartof dulce, tot cu tahini, usturoi și capere, la fel de minunate !

La cât mai multe mese sănătoase, ușoare și delicioase !

Andra