Budincă de mei cu mere, stafide și nuci, fără nici un îndulcitor adăugat, doar cu dulceața merelor coapte și a stafidelor, merge de la cei mai mici pitici care pot mesteca cât de cât până la adulții amatori de plăcintă cu mere. Este o variantă foarte sănătoasă a plăcintei, pentru că meiul este o cereală foarte nutritivă, proteică și nu are gluten. Merge perfect la mic dejun, se potrivește cu ceai sau cafea și o să îți tină de foame mult ore. O să mănânci și la gustarea dintre mese tot budincă, dar de poftă și plăcere, nu de foame, te asigur.
Iată cum am procedat :
Ingrediente (o tartă rotundă de 20 cm, una de 14 cm și o inimioară)
400 gr. mei opărit 3 minute
500 gr. mere + 1 măr ornat
200 gr. stafide
50 gr. semințe chia
150 grame nucă
2-3 prafuri sare
1 linguriță scorțișoară
merișoare uscate pentru ornat
3 linguri ulei sâmburi struguri
Am început prin a opări meiul spălat în sită, timp de 2-3 minute într-o oală de 2,5 l capacitate, plină cu 1,5 l apă. L-am scurs, clătit și transferat într-un vas încăpător. În robot am mixat fructele cu stafidele până când merele s-au transformat în sos iar stafidele erau mărunțite. Am turnat amestecul peste mei, am adăugat scorțișoara, uleiul de sâmburi struguri și semințele de chia și am amestecat bine.
Tot în robot am mărunțit nucile pe care le-am adăugat peste compoziția din bol și am mai amestecat puțin. Am dat drumul la cuptor, 180 grade C și am pregătit formele. Am uns cu ulei de cocos forma de inimioară (silicon) și forma de tartă mică (din ceramică) iar pe cea de tartă mare am așezat hârtie de copt. Am turnat compoziția în forme, am nivelat și presat cu spatula, am ornat cu feliuțe de măr și merișoare uscate pe care le-am presat ușor în compoziție și am dat la cuptor pentru 30 minute. Trebuie să se rumenească ușor pe margine, iar merele de deasupra să fie coapte.
Am lăsat să se răcească timp de o oră, după care am răsturnat formele pe farfurii. A fost închegată bine și și-a păstrat forma perfect.
Am făcut toată treaba asta dimineața, când s-au trezit ai mei era deja gata aranjată pe farfurii. A fost un mic dejun excelent, iar prânzul a fost abia pe după-amiază și a fost light, deci clar este un mic dejun de dietă !
Cu drag,
Andra
Join the discussion
Imi puteti spune va rog de care mei ati folosit ? Eu am faina de mei si am încercat o reteta asemănătoare dar nu a iesit cine stie ce … acesta arata foarte bine
Livia, eu nu am folosit făină de mei, ci mei bobițe de la Dried fruits comandate, de aceea am și opărit înainte bobițele, la făină mergea amestecat direct. Din experiența mea, făina de mei este și cam amară, mă feresc să o folosesc în proporție predominantă în orice preparat, bobițele nefiind măcinate nu sunt deloc amare.Uite aici produsul
https://driedfruits.ro/index.php?_route_=bio-mei-500-g
Semințele de chia se hidrateaza?
Nu, nu este nevoie, ele isi fac treaba si fara hidratare. absorb și leaga și in procesul de coacere.