Tiramisu sau parfait de dovleac cu ceai negru ? Nu mă pot decide ….am pornit de la gândul de tiramisu la pahar, vroiam sa îl fac cu lapte de cocos și carob până m-am gândit la mirodeniile pentru crema de dovleac și atunci am zis ceai negru aromat, ba chiar chai latte.
Este un desert orgasmic, acasă mi-au zis să îl fac zilnic de acum încolo. Crema de dovleac este de vis, dacă aveam cuva aparatului de înghețată la congelator aș fi oprit din cremă pentru câteva porții de înghețată portocalie (sincer nu se compară cu nici o înghețată de caise, piersici sau kaki, este mult mai bună iar culoarea naturală …sincer nu iese așa cu nici un alt fruct orange).
Alt ingredient minunat care contribuie la perfecțiunea acestui desert sunt fulgii crispy de orz Sanovita de care m-am îndrăgostit după ce ani întregi am fugit de cereale (și fulgii de hrișcă mă încântă tare).
Și de poze sunt cam încântată.
Ingrediente
Cremă – 700 grame dovleac fiert cu anason, ghimbir și scorțișoară
50 grame dovleac crud
200 grame smântănă cocos de gătit
120 grame miere/sirop agave sau alt îndulcitor
1/4 nucșoară
Blat – 350 ml chai latte (250 ml ceai negru cu mirodenii + 100 ml lapte cocos)
12 curmale
80 grame fulgi ovăz
80 grame fulgi crispy orz
Începem prin a pune la fiert dovleacul curățat și tăiat cubulețe cu 2-3 cm de ghimbir, 2 steluțe anason și 1 băț scorțișoară. Când este moale îl strecurăm, păstrăm ghimbirul și îl punem în robot, adăugăm smântâna de cocos, dovleacul crud, radem 1/4 de nucșoară și miere. Pornim robotul până obținem o cremă fină, dulce, parfumată și foarte colorată. O turnăm într-un bol pe care îl punem la frigider.
După ce am preparat 350 ml de chai latte (250 ml ceai negru și 100 ml lapte cocos, deci mai mare procentul de ceai negru cu mirodenii), îl mixăm împreună cu 10-12 curmale până se transformă în pastă, adăugăm și fulgii crocanți de orz și ovăz și mai amestecăm puțin la viteză mică pentru a nu strivi total cerealele .
Pregătim paharele sau vasul în care dorim să asamblăm desertul și începem prin a așeza cu o lingură ( pentru pahare) sau spatulă ( pentru tavă) un strat de aproximativ 2 degete de cereale/blat. Nu trebuie să fie prea uscat (închegat) pentru că o să absoarbă și din crema de deasupra, iar dacă a ieșit prea lichid nu vă faceți griji că se va întări pentru că fulgii absorb mult.
Turnăm toată crema de dovleac, iar pe deasupra presărăm fulgi crocanți, scorțișoară, fulgi de cocos, nuci pisate (pecan ușor rumenite la cuptor merg perfect cu aroma dovleacului). Eu am pus doar fulgi crocanți și stropi de cremă. Lăsăm la frigider măcar o jumătate de oră. Dacă faceți în tavă aș zice să îl lăsați măcar 5 ore la rece, asta ca să îl puteți felia. La pahar nu contează.
Ceaiul negru plin de mirodenii se combină atât de bine cu dovleacul….sunt perechea perfectă și mă declar…. o pețitoare plină de fler.
PS – știți de ce este bine să mâncăm alimente portocalii ?
Beta-carotenul, responsabil pentru culoarea portocalie din morcovi, dovleac, cartofi dulci prezintă efecte anti-cancerigene, mai ales în cazul cancerului de stomac, prin regenerarea celulelor canceroase moarte.
Cartofii dulci şi morcovii conţin, de asemenea, şi un compus organic numit acid cafeic care încetineşte progresul cancerului de sân şi cel ovarian.
Spiritual, portocaliul îi revine Chakrei sacrală-Swadhisthana. Această chakră găzduiește creativitatea și sexualitatea noastră, și ne permite să ne lăsăm duși de valul vieții. Bucură-te de alimentele colorate portocaliu precum mandarinele, portocalele, morcovii, cartofii dulci (igname/batate), papaya, mango, ananas .
Mai multe despre culorile hranei, ce alimente ne ajută să ne vindecăm, să ne deblocăm chakrele, cauzele spirituale ale bolilor și bucătăreală sănătoasă descoperim la atelierele din 24 februarie și 8 martie. Detalii aici .
Cu drag,
Andra
Join the discussion
Foarte interesanta rețetă. Smântân de cocos o pot înlocui cu altceva? Nu știu dacă găsesc în orășelul meu așa ceva. Mulțumesc!