Cum în ultima vreme se vorbeşte tot mai mult despre carenţa de B12 în rândul veganilor şi raw veganilor m-am gândit să fac o scurtă recapitulare a surselor acesteia (exceptând proteina animală – ficat, gălbenuş, fructe de mare etc.). Acestea sunt: algele marine deshidratate, kombucha, varza murată, borşul, drojdia inactivă, pâinea cu maia, propolisul, polenul şi evident spirulina şi chlorella.
Simptomele carenţei pot fi înşelătoare, aşa că investigaţiile sunt necesare. Printre acestea enumăr: oboseală, fotofobie, aspect palid, pierderea gustului şi apetitului, sensibilitate dureroasă la nivelul limbii, furnicături la nivelul degetelor, tulburări de echilibru şi coordonare, depresie, ţiuit în urechi, dificultăţi de gândire şi concentrare şi în stadiu avansat demenţă.
Necesarul este de 2-3 micrograme/zi . Dacă vă uitaţi pe prospectele de spirulină de la Hofigal o să vedeţi că o singură doză recomandată de ei conţine 4 micrograme. Iar 100 grame de pâine aduc un aport de 1 microgram de B12.
Deci unui vegan nu îi este foarte greu să aibă zilnic (ZILNIC e secretul) în alimentaţie B12. E adevărat că algele nu prea sunt plăcute de oricine – dar aici intervine metodă/măiestria preparării lor, se poate bea borş sau prepară borşul raw, se poate presăra drojdie inactivă peste orice salată, iar polenul în smoothiuri, dulciuri este un ingredient minune, propolisul se poate consuma în cure periodice (eu îl mestec dimineaţă), iar de Kombucha ce să mai zic – creează dependenţă.
Vă mai pot spune că eu aleg să nu îmi creez o dependenţă de spirulină şi chlorella, nu ştiu de ce (probabil este firea mea de scorpioanca mai cârcotaşă) dar tind să cred că această lipsa de B12 este exploatată de producătorii de superalimente de acest gen. Nu contest proprietăţile celor două alge, simt beneficiile şi le consum, dar mă limitez la maxim două cure a câte 2-3 luni pe an ( când voi împlini 3 ani de veganism mă voi testa – adică în martie 2015 – acum cred că e prea devreme pentru acurateţe).
Vă spuneam de salata cu alge – nici mie nu prea îmi plac algele (decât în sushi ), dar am reuşit să găsesc o variantă care mă încânta maxim. Este un fel de salată mexican exotică cu alge .
Algele deshidratate se găsesc în toate plafarele şi magazinele cu produse naturiste, site-uri etc. Sunt tot felul de alge, de tot felul de culori şi preţuri. Varianta cea mai accesibilă ( sub 10 ron ) se găseşte la pungi în magazinele naturiste din orice cartier (sper). Ele se lasă în apă rece cel puţin 30 minute pentru a se rehidrata, după care se clătesc şi se pot folosi.
Iată salata mea:
– 50 grame alge deshidratate (după hidratare îşi cresc volumul);
– 100 grame de porumb congelat;
– 2-3 căţei de usturoi;
– 1 morcov tăiat cubuleţe;
– 1 sfeclă micuţa cubuleţe;
– 2-3 cm de ghimbir răzuit;
– 2 prafuri de scorţişoară;
– 1 praf de nucşoară;
– sos soya (2-3 linguri depinde de cât de sărată o vreţi);
– 1 praf de piper cayenne;
– suc de lămâie/portocale (zeamă de la 1 fruct).
Nu îi fac un dressing separat pentru că este important să simt când dispare gustul pregnant al algelor, aşa că eu o tot gust şi asezonez până sunt satisfăcută de arome (cam la aceste cantităţi se întâmplă asta). Deci cantitatea mirodeniilor este după gustul fiecăruia.
Neapărat să o încercaţi, plus că la o masă cu invitaţi puteţi face senzaţie cu această salată pe masă. Să vă mai zic şi ce conţin algele: minerale, oligoelemente: iod, brom, magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fier, fosfor, sulf, zinc, vitamine: A , B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, clorofilă.
Weekend însorit şi delicios de sănătos vă doresc!
Andra
Join the discussion
Buna, Andra, multumesc pentru informatiile din articol. Stiu ca depinde mult de organism cum reuseste sa sintetizeze B12 asa ca pot si carnivori inraiti cu deficienta de b12. Nu mi-am facut inca analizele, sunt vegana de un an, dar au mai fost mici scapari (prajituri de casa, basically, pe care nu le-am pregatit eu, dar le-am gustat ocazional). Sunt insa vegetariana de cinci ani. De unde cumperi Kombucha si drojdie inactiva? De asemenea, cat propolis consumi intr-o zi? Multam fain!
Buna, kombucha imi fac eu de ani de zile, am si ciuperca de dat cadou daca vrei, bautura gata preparata. Drojdie inactiva cumpar de pe la magazinele bio , propolis fac cure – mestec dimineata 1 cm as zice pe stomacul gol, dar nu mă forțez cand mi se taie. Eu mi-am făcut anul trecut analiza dupa 3 ani și ceva de veganism si a iesit buna . Am ințeles că și varsta și starea de sănătate ajută, cică de pe la 40-50 ani cam toti avem nevoie de suplimentare …si la B12, vitamina D, magneziu…etc. Camelia Rosu unul din proprietarii asociati de la restaurantul Satya este doctor si vegetariană cu perioade de veganism cred ca de 20 ani, stie foarte multe si vorbeste f frumos, din experienta ei imi iau si eu multe informatii, daca ai timp sa vii odata la un atelier al ei sau al meu ( eu gatesc, ea povesteste, raspunde la intrebari).
Buna, Andra, sunt o vegana incepatoare, in vara fac 1 an, si din acest motiv nu stiu de unde pot sa iau si eu aceasta ciuperca pt kombucha…as vrea tare mult sa le fac copiilor mei aceasta bautura miraculoasa! Multumim pentru informatiile pretioase, pe care ni le oferi cu drag!
Buna Oana, pot sa iti dau eu o ciuperca. Esti din Bucuresti sper pt ca de trimis ar fii complicat. Eu satu in zona Oraselului Copiilor.
Hey, good to find soonmee who agrees with me. GMTA.
Pingback: Cum să îți alcătuiești meniul veg săptămânal – Amoraws