Deși îmi plăcea tiramisu nu m-am gândit niciodată să încerc o variantă raw , nu m-au atras absolut deloc rețetele care tot circulau pe internet ….până într-o zi când mi s-a cerut să fac așa ceva . Nu aveam pulberi speciale în dotare care dau gust asemănător cafelei /nessului precum lucuma, mesquite așa că am improvizat . Rezultatul – aspect de tiramisu , gust mult mai plăcut, ușor iar textura foarte fină , se topește în gură .
Ingredientele folosite sunt la îndemâna oricărui , așa că puteți să îl încercați chiar și zilele acestea …..ar putea sa fie dulcele pentru Sfânta Maria .
Strat cafea :
- 4 banane medii ;
- 100 gr.tahini ;
- 5 curmale ;
- 2 lingurițe cafea cicoare ;
- 1 lingură pudră de carob ;
- 1-2 linguri miere ;
- 50 gr. ulei cocos ( aproximativ 2 linguri cu vârf de ulei netopit ) ;
- 100 ml. apă plată / lapte vegetal .
Mixăm toate ingredientele , potrivim intensitatea gustului de cafea și dulceața și împărțim cantitatea obținută în două părți egale pentru că această cremă este stratul 1 și 3 . Turnăm într-o tavă/ formă primul strat și lăsăm la congelator 1 oră înainte de a turna stratul 2 . Restul de cremă de cafea o păstrăm la frigider să nu se întărească prea tare .
Eu am folosit o tavă de dimensiunea 25 cm lungime/16 cm lățime . Au rezultat 8 bucăți precum cea din poză .
Strat alb :
- 100 grame caju hidratat ;
- sucul a 2 lămâi ;
- 100 ml apă ;
- semințele unui băț de vanilie ;
- 2 linguri miere ;
- 50 grame ulei cocos .
Amestecăm ingredientele până obținem o cremă fină , lichidă și suficient de dulce . O turnăm peste stratul de cafea și dăm la congelator . Se va întări repede ( circa 30 minute ) pentru că baza este foarte rece , la fel și pereții formei . Eu am pus și o mână de boabe de cacao sfărâmate ( cacao nibs ) prin cremă dar nu contează prea mult pentru rezultatul final .
Când s-a întărit și stratul alb punem deasupra și crema de cafea păstrata la frigider ( dacă este prea întărită o mai lăsăm la temperatura camerei ca să se topească ) . Eu am reușit să întind crema cu o spatulă.
Pudrăm cacao/carob deasupra și putem servi .
Zile dulci !
Andra
Join the discussion
Iti multumesc tare mult pentru reteta ! Chiar acum am facuto ! Sta cumintica la congelator 🙂 . Tiramisu a fost una din prajiturile mele preferate , desi in varianta raw am gasit o multitudine de retete , toate sunt cu foarte multe nuci … iar eu nu mai agreez deserturile asa de grele .
Multumesc Andra ! Esti foarte creativa ! 🙂
Multumesc ! Sa imi spui cum a iesit . Din pacate si tahini este o crema cam grea ,pe masura ce ne schimbam alimentatia si pe partea asta ( raw ) nu ne mai simtim confortabil cu multe nuci/seminte …
Crema maro mi-a iesit mai moale ca si consistenta fata de cea alba , care a fost perfecta . Schimbarea cred ca se datoreaza uleiului de cocos . Nu am mai gasit ce foloseam in mod normal , si am luat alta marca . Prajitura este foarte buna ! Eu nu sunt 100% raw , asa ca pt mine chiar este echilibrata …
Multumesc !