Deși îmi plăcea tiramisu nu m-am gândit niciodată să încerc o variantă raw , nu m-au atras absolut deloc rețetele care tot circulau pe internet ….până într-o zi când mi s-a cerut să fac așa ceva . Nu aveam pulberi speciale în dotare care dau gust asemănător cafelei /nessului precum lucuma, mesquite așa că am improvizat . Rezultatul – aspect de tiramisu , gust mult mai plăcut, ușor iar  textura foarte fină , se topește în gură .

IMG_1423I

Ingredientele folosite sunt la îndemâna oricărui , așa că puteți să îl încercați chiar și zilele acestea …..ar putea sa fie dulcele pentru Sfânta Maria .

Strat cafea :

  •  4 banane medii ;
  • 100 gr.tahini ;
  • 5 curmale ;
  • 2 lingurițe cafea cicoare ;
  • 1 lingură pudră de carob ;
  • 1-2 linguri miere ;
  • 50 gr. ulei cocos ( aproximativ 2 linguri cu vârf de ulei netopit )  ;
  • 100 ml. apă plată / lapte vegetal .

Mixăm toate ingredientele , potrivim intensitatea gustului de cafea și dulceața și împărțim cantitatea obținută în două părți egale pentru că această cremă este stratul 1 și 3 . Turnăm într-o tavă/ formă primul strat și lăsăm la congelator 1 oră înainte de a turna stratul 2 . Restul de cremă de cafea o păstrăm la frigider să nu se întărească prea tare .

Eu am folosit o tavă de dimensiunea 25 cm lungime/16 cm lățime . Au rezultat 8 bucăți precum cea din poză .

Strat alb  :

  •  100 grame caju hidratat ;
  • sucul a 2 lămâi ;
  • 100 ml apă ;
  • semințele unui băț de vanilie ;
  • 2 linguri miere ;
  • 50 grame ulei cocos .

Amestecăm ingredientele până obținem o cremă fină , lichidă și suficient de dulce . O turnăm peste stratul de cafea și dăm la congelator . Se va întări repede ( circa 30 minute ) pentru că baza este foarte rece , la fel și pereții formei . Eu am pus și o mână de boabe de cacao sfărâmate ( cacao nibs )  prin cremă dar nu contează prea mult pentru rezultatul final .

Când s-a întărit și stratul alb punem deasupra și crema de cafea păstrata la frigider  ( dacă este prea întărită o  mai lăsăm la temperatura camerei ca să se topească ) . Eu am reușit să întind crema cu o spatulă.

Pudrăm cacao/carob deasupra și putem servi .

Zile dulci !

Andra