Am vrut de mult timp să scriu despre Hidromel pentru că mi se pare că este foarte necunoscut, spre deosebire de cealaltă băutură fermentată, Kombucha. Este şi mai simplu de preparat deoarece nu avem nevoie de o ciupercă (mai costisitor totuşi).
Hidromelul este un adevărat cocktail de vitamine, enzime şi hormoni naturali. Este unul dintre cele mai vechi remedii stimulante, rejuvenante şi afrodisiace cunoscute. Se spune chiar că el ar fi fost hrana zeilor – ambrozia.
Întrebuinţările terapeutice ale hidromelului sunt:
– vindecă frigiditatea (1-2 pahare de hidromel înaintea actului sexual), ameliorează impotenţa, reduce din efectele menopauzei premature (un pahar dimineaţa, la prânz şi seara, timp de 60 zile);
– ajută la refacerea poftei de mâncare şi în tratarea anemiei (jumătate de pahar cu 15-20 minute înainte de masă);
– vindecă carenţa de minerale şi oligoelemente (polenul este o sursă de B12 – a cărei lipsa este mult dezbătută în alimentaţia veganilor);
– are efect calmant pentru tuse, favorizează expectoraţia şi calmează plămânii;
– eficient în cazul constipaţiei, al colitei de putrefacţie, al arsurilor la stomac, ulcerelor, gastritei, diareei;
– tonic psihic excelent.
Cum se prepară
– 500 gr miere polifloră;
– 100 gr. polen albine;
– 2 gr. drojdie (opţional).
Într-un vas de sticlă de 5 litri se pun mierea, polenul şi se completează cu apă plată sau de izvor. Dacă vrei să grăbeşti procesul de fermentaţie adaugă 2 gr de drojdie. Vasul se acoperă cu un prosop de bumbac şi se lasă la fermentat.
Rezultă o băutură cu gust plăcut, acrişoară, acidulată, slab alcoolizată. După procesul de fermentare, hidromelul se transferă în sticle închise. Băutura trebuie păstrată la frigider, deoarece procesul de fermentare continuă.
Eu am preparat jumătate din cantitate prima dată şi fiind în sticlă am agitat dimineaţa şi seara pentru ca polenul să se dizolve. Ulterior mi-a venit ideea să râşnesc polenul pentru o dizolvare mai rapidă. Am început să gust la sfârşitul celei de a doua zi şi în a patra l-am considerat gata – mie personal nu îmi place prea acră şi acidulată.
Are culoarea unei limonade şi stă la loc de cinste alături de smoothieurile colorate ale veganilor.
PS – dacă vreți să îi testați gustul înainte de a-l prepara acasă îl găsiți în meniul restaurantului Satya sub denumirea de Șampania Zeilor .
Să bem precum zeii!
Join the discussion