La deschiderea noului an școlar , Scoala Liberă Waldorf a avut un bufet cu preparate făcute de mămici. Eu am contribuit cu acest pate frumos colorat , pe care îl fac de mult timp dar cred că nu am conștientizat cât este de apreciat atât ca gust cât și ca aspect . Nu aș putea spune cu ce seamănă gustul lui , cred că nu se aproprie de absolut nimic din bucătăria clasică , ceea ce este foarte bine deoarece eu nu prea sunt de acord cu aceste corespondente …, să fim serioși tiramisu raw nu o să fie niciodată asemănător la gust cu tiramisul cu pișcoturi  și nici cheesecake-ul raw nu se va asemăna la gust cu prăjitura din biscuiți digestivi și cremă de brânză , sunt altceva extrem de delicios , nutritiv, sănătos și mult mai puțin caloric . Dar pentru a atrage cît mai mulți oameni în această direcție e nevoie și de aceste corespondențe …

 

fotograf: Cristian Dinu

Rețeta pentru acest pate este foarte simplă :

– 1 cană de caju hidratat ;

– sucul a 2 lămîi ;

– 1 linguriță turmeric ;

– apă plată cât să proceseze robotul din dotare ;

– 2-3 fire de ceapă verde tocate mărunt ;

– 1/2 țelină  tăiată cubulețe ;

– 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe .

Caju-ul se amestecă împreună cu apa, sarea și zeama de lămăie până obținem o cremă sărată fină . Adăugăm și praful de turmeric , amestecăm și lăsăm deoparte . Tăiem legumele cubulețe și le punem în pate . Turmericul nu colorează imediat , culoarea va deveni mai intensă cam pe când terminați de tăiat legumele . Puteți să puneți mai mult praf , dacă vă place gustul turmericului în mod special . O să fie mai bun după câteva ore de stat la frigider , țelina, ceapa și ardeiul gras își vor întrepătrunde aromele cu turmericul și crema de brânză într-un gust unic .

Să vă mai zic despre turmeric ( sau curcuma ) ? …. Are acţiune colagogă, coleretică, stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer şi efectele ei prin dizolvarea microplăcilor care se formează între neuronii din creier, creşte mobilitatea articulaţiilor, tendoanelor, reduce tumefacţia, febrifug, calmează tusea, durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice, acţiune hemostatică, cicatrizantă . 

Așa că dacă faceți acest pate o dată pe săptămână vă îmbunătățiți și sănătatea !

Andra