Chiftele din linte roșie  pentru diverse garnituri, burgeri, falafel sau pur și simplu servite cu salate, hummus ….bune, bune de te lingi pe degete. Le-am încropit din ce aveam prin frigider, având permanent în gând ingredientele supei de linte roșie mai sofisticată – cea indiană, cu multe mirodenii ayurvedice , așa cum este cea creată pentru  Soup Up .

Ingrediente (16 buc.)

200 grame linte roșie hidratată 1 oră și dată într-un clocot

50 grame ardei roșu

70 grame morcov

2 cm ghimbir

50 grame ceapă albă

1 linguriță pudră curry

1/2 linguriță sare

1 lingură cimbru uscat

1/4 linguriță coriandru măcinat

2 linguri ulei măsline

2-3 prafuri pudră chilli

100 grame fulgi ovăz făcuți făină

sumac pentru pudrat chifteluțele

           Am început prin a pune lintea, legumele și mirodeniile în robot, le-am mixat până am obținut o pastă tare gustoasă, (cu puțin mai mult ulei și niște zeamă de lămâie este clar pate de linte). Am răsturnat compoziția într-un castron și am rășnit 100 grame flugi ovăz . Am amestecat cu spatula de data aceasta, în castron , merge să puneți și verdeață tocată mărunt. Eu am uitat, foamea mă amețise deja. Nu faceți ca mine , sigur sunt mai bune cu verdeață în ele.

Le-am lăsat la cuptor preîncălzit 180 grade 30 minute, pe foaie de copt .

Chiftele linte articol 2

         Le-am servit cu broccoli crud (stropit cu lămâie, sare și coriandru), bețișoare de morcovi și hummus din năut. Am pudrat tot platoul cu sumac, pe care îl ador și vă recomand să îl încercați. Vă și povestesc un pic despre el.

          Sumacul este o plantă care crește în diverse regiuni de pe glob, în special în Africa ți America de Nord. Fructele acestei plante sunt acoperite cu un puf roșiatic, ele sunt folosite drept condiment prin pisarea lor după uscare.
Sumacul se folosește în special în bucătaria Orientului Mijlociu, pentru a adăuga un gust de lămâie salatelor și cărnii. În bucătaria araba, este folosit condimentul pentru aperitive precum humus și adaugate în salate precum Fatoush-ul din bucătaria libaneză.
În bucătăria iraniană sumacul este adăugat la orez sau kebab. În bucătăria turcească, spre exemplu, se adaugă la salate pentru kebab și la lahmacun (pizza turcească).
În America de Nord, unele tipuri de sumac sunt uneori folosite pentru a face băuturi denumite „sumac-ade”, „limonada indiană”. Bautura se face din fructele de sumac. Indienii americani foloseau frunzele și fructele de sumac în combinație cu tutunul, pentru fumat.
Gustul sumacului este acru, fructat și astringent. Merge foarte bine cu preparate din pește, carne, ciuperci, frigărui și cu orez.
Sumacul este unul dintre componentele principale ale amestecului de condimentului zhatar.

         Arome și savoare !

           Andra