Răsfăț nevinovat pentru că este vegan, home made și fără zahăr. Mai exact este o băutură caldă, cremoasă și dulce precum cele comercializate de toate cafenelele din oraș dar fără coloriile negative, fără aditivii și făcută strict pe gustul personal. Custom made deci în propria voastră bucătărie pentru dimineți leneșe de weekend.

Înainte de a vă dezvălui alchimia acestui răsfăț trebuie să vă povestesc un pic despre îndulcitorul natural Green Sugar sau mai exact despre ȘTEVIE .

Ștevia (Stevia rebaudiana Bertoni) este o plantă originară din America de Sud şi America Centrală. Se înrudeşte cu muşeţelul şi a fost folosită de secole de indienii Guarani din America de Sud. Stevia a fost iniţial cunoscută drept „planta dulce” deoarece în forma sa naturală este de 20-30 ori mai dulce decât zahărul de masă, iar ca extract are o putere de îndulcire de până la 300 de ori mai mare. Deşi mult mai dulce decât zahărul, Ștevia are extrem de puţine calorii şi nu influenţează deloc glicemia.

În lumea științifică se prevede o creștere exponențială a utilizării în alimentație a extractelor de ștevie.

Studiile clinice efectuate au arătat că, spre deosebire de alţi îndulcitori, componenții steviei, respectiv șteviol-glicozidele se pot utiliza cu succes la pacienţii cu diabet şi la cei cu fenilcetonurie. Pe lângă faptul că șteviol- glicozidele sunt slab calorice, ele au o aromă care le sporeşte proprietăţile, făcându-le utile pentru diferite mâncăruri şi băuturi. S-a demonstrat că toți componenții steviei (steviosidele, rebaudiosidele A, steviolul şi isosteviolul)  prezintă şi beneficii terapeutice, prin acţiunile lor anti-hiperglicemice, anti-hipertensive, anti-inflamatoare, anti-tumorale, anti-diareice, diuretice şi imuno-modulatoare.

Cred că e pe înțelesul tuturor cât este de naturală și benefică ștevia, nu ? Cu condiția să fie de calitate , pură pentru că din păcate piața este invadată de falsuri . Aveți grijă să citiți eticheta și să alegeți un brand sigur, cum este Green Sugar – Remedia.

 

Ingrediente (2 porții)

120 ml apă fiartă

1 linguriță cafea bio

1 linguriță pudră carob

1 lingură cacao

5-6 cuburi de Green Sugar

220 ml lapte vegetal (cocos, migdale, alune)

3 linguri unt de arahide făcut în casă

2 cm ghimbir ras

1/4 linguriță scorțișoară

1/4 linguriță nucșoară

Latte cu cacao și unt de arahide

 

Începem prin a prepara o băutură caldă din 120 ml lapte vegetal, 220 ml apă plată, 1 linguriță cafea, 1 linguriță carob, ghimbir ras și o lingură cacao . După ce a dat in clocot o îndulcim după gust. Cum eu nu am folosit unt de arahide de pe piață (care conține zahăr) am pus 6 cuburi de ștevie. Mi-am dorit să îl fac dulce precum nebuniile din cafenele de care mă lipsesc de câțiva ani dar îmi stârnesc totuși o nostalgie a trecutului.

Am adăugat în ibric și 2 linguri de unt de arahide, scorțișoară și nucșoară, am amestecat și turnat în 2 pahare frumoase. Cu lingura rămasă de unt de arahide am garnisit paharele de jur împrejur, am mai presărat scorțișoară și am savurat cu satisfacție, m-am încălzit și îndulcit (sănătos și natural). Să vă mai zic și cât de sățioasă a fost această băutură/ prăjitură la pahar ???? …..Până spre seară nu m-a încercat nici urmă de foame.

PS – laboratoarele Remedia au și suplimente nutritive foarte utile și evident fără zahăr.

La cât mai multe răsfățuri sănătoase !

Andra