Am descoperit de ceva timp o cremă delicioasă, care se completează perfect în torturile cu fructe sau ciocolată. Nu ştiu dacă gustul ei seamănă mai mult cu cel al caramelului sau al nessului. Depinde de mirodeniile pe care le folosim mai mult sau mai puţin.

Pentru executarea acestei creme delicoase (care merge şi ca îngheţată) ne trebuie:

– pastă susan (din comerţ sau de casă raw);
– gem de smochine şi curmale făcut în casă sau smochine şi curmale hidratate:
– zeamă de portocale (dacă nu conţine gemul);
– mesquite, maca, lucuma (nu toate neapărat) dau gust de caramel (opţionale);
– un pic de carob;
– miere după gust;
– scorţişoară, cardamon negru (opţionale).

Este o cremă liberă, fără cantităţi impuse pentru că gustul este mereu bun şi diferit – se face în funcţie de gusturi – vă poate place mai amărui sau foarte dulce. Oricum el se completează perfect cu alte creme.

Pastă de susan raw de casă – se obţine punând în blenderul cu lama S o cantitate suficientă de susan (1 cană mare de obicei) şi se blenduieste până devine pastă (fără apă, fără nimic, iese uleiul din el). Această pastă este mult mai amară decât cea din comerţ.

Gemul de smochine şi curmale – eu personal îl ador şi încerc să îl am tot timpul în casă. Se poate face doar din smochine, doar din curmale sau combinate în diferite proporţii.

Se lasă la hidratat o cană de smochine şi una de curmale în apă. După ce s-au înmuiat, se scurg, se clătesc şi se pun în blender. Se toarnă zeama de la o portocală mare sau două (se poate folosi şi apa în care au stat la înmuiat), mirodenii după gust (scorţişoară, nucşoară, cardamon, vanilie etc. sau nimic pentru că îl folosiţi în prăjituri) şi se blenduieste până capătă consistență de gem. Se păstrează la frigider, în borcan de sticlă. Eu l-am păstrat până la 3 săptămâni şi era bun (mai mult nu a ţinut neconsumat).

Savuraţi!