V-am mai spus că „pâinicile” / „produsele de panificaţie” raw sunt pentru mine cea mai mare provocare şi în acelaşi timp dezamăgire de multe ori. După chiflele cu măsline (care aduc cel mai mult cu pâinea clasică) bifez încă o reuşită – biscuiţi din caju şi verdeaţă. Este de fapt reţeta de brânzică de caju la care am adăugat tărâţe de psyllium. Iată cum am procedat.
– 400 grame caju hidratat;
– zeamă de la o lămâie mare;
– sare după gust;
– 1 cană apă plata (aproximativ 250 ml);
– 1 lingură vârf de tărâţe psyllium;
– 2 legături ceapă verde tocate;
– 1 legătură mărar.

Se pun primele 4 ingrediente în blender şi se procesează până se obţine o cremă uşor lichidă de consistenţa unei smântâni. Cantitatea de apă poate să fie diferită în funcţie de cât aţi lăsat caju-ul la hidratat (absoarbe mai mult sau mai puţin). Vărsăm compoziţia într-un castron, după care adăugăm tărâţele de psyllium. Este bine să avem pregătită verdeaţa tocată pentru încorporare imediat după ce am pus tărâţele, deoarece ele absorb foarte repede apă iar compoziţia va deveni elastică şi astfel mai dificil de întins pe tavă deshidratorului. Dacă totuşi se întâmplă asta mai adăugaţi puţină apă. Se lasă la deshidratat aproximativ 20 ore – pentru un timp mai mic puteţi să le întoarceţi după ce s-au uscat pe o parte.

Din această compoziţie ies 2 tavi de deshidrator Excalibur.

Pentru cei care caută în raw gusturi vechi aş putea spune că seamănă cu nachos cu sos de brânză.