Nu am fost niciodată fan nutella sau finetti dar gândul că pot face această crema raw mă bântuia de mult timp. În sfârşit am reuşit să pun în practică iar rezultatul este delicios. E minunat să ai în frigider un borcan de ciocolată din care să poţi gusta ori de câte ori te apucă o poftă nebună de dulce şi mai ales acum în preajma sărbătorilor când toate magazinele sunt ticsite de ciocolăţele care mai de care mai atractive.

Iată ingredientele folosite:

– 1 cană şi jumătate de alune de pădure (1+1/2) hidratate;
– 5 curmale măricele;
– 3 linguri vârf de cacao (depinde cât de intens vreţi să fie gustul);
– 1 praf scorţişoară, 1 praf nucşoară;
– sirop agave după gust;
– 1 cană smântână de migdale (ce a rezultat de la migdale puse în blender cu mult mai puţină apă decât atunci când fac lapte: 1 cană migdale cu o 1 cană şi jumătate de apă – rezultă un lichid alb, gros care la frigider se va întări ca o smântână);
– apă cât e nevoie să prindă consistenţa ştiută a nutellei.

Dacă nu aveţi smântână de migdale sau lapte puteţi să folosiţi apă sau suc de fructe va căpătă un gust fructat).

Am pus la blendat întâi alunele, fără nici un lichid şi le-am lăsat până a început să iasă uleiul din ele. E o procedură contestată – se zice că nu mai este raw deoarece blenderul şi compoziţia din el se încălzesc – robotul meu, Thermomix, nu are nevoie de aşa mult timp să scoată uleiul din nuci – maxim 5 minute deci este un compromis mai mic.

Am adăugat şi restul ingredientelor şi am tot gustat şi blenduit până am fost satisfăcută de gust şi consistență. Nu a durat mai mult de 10-15 minute să fac 2 borcanele de nutella raw, rămâne să testez şi termenul de garanţie. Astăzi împlineşte 2 zile şi gustul nu s-a modificat deloc.

Un weekend delicios vă doresc!
Andra