Am rămas datoare de săptămâna trecută cu rețeta de pâine specială pe care mi-o fac eu când poftesc foarte tare . La bază stă o rețetă de pâine irlandeză pe care am adaptat-o cerințelor mele de vegană ( unele rețete sunt cu iaurt ) . Imi place pentru că nu este cu maia ( care presupune o pregătire în prealabil ) și nici cu drojdie și se face imediat , fără mare tevatură .
Iată ingredientele :
- 150 gr. făină de năut
- 150 gr. făină de orez
- 1 și 1/2 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță de zahăr ( este singurul OF al acestei pâinici )
- 2 linguri ulei de măsline
- 200 ml apă călduță
- 40 grame de semințe esențiale ( in, floarea soarelui , dovleac )
- 1/2 linguriță de sare
Cuptorul se încinge la 200 grade , se amestecă toate ingredientele ( zahărul dizolvat în apa călduță ) până rezultă un aluat foarte lipicios . Se pune hârtie de copt într-o formă de chec ( asta folosesc eu ) și apoi aluatul rezultat . Se presară pe deasupra cu făină și sare , se crestează dacă se dorește și se lasă la cuptor pentru 45 minute .
Din cauza făinii de năut aluatul este foarte molatec , nu îi puteți da formă de pâine , de aceea eu folosesc tava de chec . Dacă veți înlocui făina de năut cu alt fel de făină o să puteți să o modelați . Mie îmi place foarte mult gustul făinii de năut , plus faptul că este fără gluten și o proteină excelentă .
Nu știu dacă se poate mânca zilnic precum pâinea obișnuită , pentru că are un gust deosebit . Eu v-aș recomanda oricum să nu mâncați zilnic pâine – ci doar 2-3 felii de pâine pe săptămână – se digeră foarte greu ( indiferent din ce făină este făcută ) . Acest lucru nu îl spun numai eu , ci nutriționiști adevărați . Nici eu nu am vrut să cred la început , dar treptat , adoptând alimentația vegană și raw corpul mi-a respins pâinea – mi-am aruncat maiaua după vreo 3 luni timp în care am experimentat tot felul de pâinici și alte produse de panificație ( mucenicii au fost excepționali ) pentru că făceam săptămânal iar digestia mea s-a îngreunat considerabil , au apărut și câteva kg în plus , așa că am ajuns la concluzia că pentru mine este mai bine să mânânc doar ocazional pâine . Și ocazional îmi fac așa ceva . Oricum vă recomand să mâncați pâine făcută în casă unde puteți avea controlul ingredientelor și beneficiați de energia dragostei cu care este făcută.
PS : din acest aluat ( din care se poate scoate zahărul ) se pot face și turte gen lipii mai grosuțe în tigaia încinsă , dar fără ulei .
Cu drag ,
Andra
Join the discussion
Faina de orez nu contine gluten ? eu zic ca da odata ce este cereala … nu contine doar daca a trecut printrun procedeu chimic.
Catalin eu am preluat concluziile altora ( cercetate , verificate …. Cine stie cu adevarat .. ) si se zice ca nu are gluten . Uite aici – http://www.faragluten.com/alimentatie/.
Faolina de orez nu contine gluten, dar contine carbohidrati.
Da, orezul este bogat in carbohidrati. Avem nevoie si de ei , nu ?
Orezul are prea multi carbohidrati. Asta e problema, si carbohidrati sunt prelucrati de organism sub forma de glucoza. Practic, zahar gol.
Buna! Imi place foarte mult reteta, de mult caut o reteta de paine fara gluten care sa fie usor de preparat. Crezi ca pot inlocui faina de naut cu o alta faina, tot fara gluten (de exemplu cea de porumb)?
Sigur ca poti inlocui , o sa fie o paine in tava pentru ca nu cred ca ii mai poti da forma , dar sigur va fii gustoasa . Sa imi spui cum iti iese !
Ce alta faina fara gluten sa folosesc in locul celei de naut?
Se poate inlocui cu faina de orez, faina de mei si chiar faina malai.
Pastrez aceeasi cantitate de la faina de naut? Multumesc!
Da Doriana, scuze pentru intarzierea raspunsului !
Buna! 🙂
Vreau sa incerc reteta.. Dar nu folosesc bicarbonat.. Sar putea inlocui cu altceva?? Daca ai vreo idee as fi incantata.
Reteta clasica asa este, dar incearca cu praf de copt bio, vegan si fara gluten sau nimic as zice.
Bicarbonatul in principiu e natural, celelalte prafuri de copt sunt cu adaosuri, inclusiv aluminiu.
Bicarbonatul tb stins? Intreb pt ca la unele prajituri daca pun bicarbonatul ca atare se simte aiurea la gust.
Da, eu il sting. Se simte putin asa este.
Am incercat reteta fara zahar si fara bicarbonat. Ies niste biscuiti foarte gustosi, care pot fi consumati in loc de paine.
Ce ma bucur, o sa incerc si eu cu siguranta.
Buna, cum au ieșit biscuiti? Uscați și tari, sau? Si ati folosit acelasi fainuri ca in reteta sau altele? Multumesc
am facut si eu , cu faina de naut si faina de porumb, fara zahar. coaja e cam tare si cand incerc sa o tai felii, se sfarama :(. la gust nu e rea.
Am incercat aseara sa fac painea, dar am inlocuit faina de naut cu faina de mei. Se sfarama doar daca o atingi. SI are gust puternic de bicarbonat. 🙁
Bună Anca, făina de mei nu prea merge folosită decât în proporții foarte mici pentru că de obicei este și amară și nici nu leagă, spre deosebire de năut care se umflă și crează legături(precum boabele de năut care la apă se umflă), de aceea trebuie să folosești făină năut. Va împrumuta și gustul specific pâinii și astfel bicarbonatul nu va mai fii așa puternic. Dacă tot ți se pare prea mult, pune mai puțin bicarbonat.
Hop si eu la fix 1 an, dupa ultimul comentariu
Eram in cautarea unei retete de paine cat mai sanatoase, vrand sa evit in mod deosebit drojdia si faina alba
Vad ca majoritatea celor care au incercat retetele spun despre felul in care a iesit produsul finit ca ar fi cam sfarmicios si atunci mi-a venit ideea sa va spun ca ar fi bine daca ati pune in compozitie putin ulei de cocos usor topit ca sa poata ajuta framantatul/amestecatul si ceva seminte hidratate as folosi eu, cum ar fi cele de in, cred ca ar ajuta legarea. In plus, eu, in incercarile mele de a gati cat mai aproape de sanatos si natural, folosesc mereu zaharul brun, pe care il macin ca sa poata fi usor in produs, sau, mai nou, vad ca a aparut sirop de stevie.