Vă place sushi ? Mie mi-a plăcut de la prima îmbucătură cel clasic, cu orez și somon sau ton dar de cel raw vegan m-am  ÎNDRĂGOSTIT . Și cred că vă puteți îndrăgosti și voi cei care nu vreți să auziți de sushi-ul clasic din motive de gust sau etice . Eu mi-am dat seamă că  orezul mă împiedica să devin mare fan  pentru că pe atunci nu exista considerentul etic.

Pregătiri pentru sushi :

– foi de alge Nori

– covoraș de bambus ( opțional )

– sos soya ( opțional )

Ingrediente :

– 1-2 morcovi tăiați bețișoare

– 1 legătură ceapă verde tăiată fășii

– 1 ardei gras roșu tăiat fâșii

– 2-3 castraveți tăiați bețișoare

– 1 avocado tăiat fâșii

– 1 conopidă medie ( 500 grame )

– 100 grame germeni de grâu

– 100 grame de verdeață ( vlăstari, rucola etc. )

– 100 ml sos soya

– 1/2 linguriță scorțișoară

– sucul de la 1 lămâie

– 1-2 cm ghimbir ras

Începem prin a amesteca într-un bol încăpător bețișoarele și fâșiile de legume ( morcov, castravete, ardei gras ) cu 2-3 linguri de sos soya, scorțișoara și sucul de la o jumătate de lămâie . Lăsăm la marinat legumele cel puțin 20-30 minute , dar nu mai mult de 45 minute pentru că se vor înmuia foarte tare . Scurgem legumele într-o sită deasupra unui castron pentru că sosul îl vom folosi la final.

Punem floricelele de conopidă în robot și pulsăm câteva secunde până capătă consistența unui orez . Păstrăm orezul într-un bol . Tăiem și avocado fâșii ,  la sfărșit pentru a nu se oxida, eventual îl stropim cu puțină lămâie.

Pregătim masa de lucru cu toate ingredientele în farfurii, boluri înșirate , un tocător, covorașul de bambus și trecem la rulat .

Punem tocătorul, covorașul de bambus și foaia de algă perfect suprapusă la marginea dinspre noi . Începem prin a presăra orezul de conopidă de jos în sus pe toată suprafața foii de algă , lăsând doar 2 degete sus neacoperite .

Punem fășiile de legume, avocado , germenii, ceapa, verdeața în partea de jos a foii și cu ajutorul covorașului de bambus începem să rulăm strâns . Ca să lipim foaia , tragem o linie cu degetul ud pe algă și presăm .

După primul rulou ne dăm seama cât de gros vrem să avem sushi-ul , dacă punem mai multă umplutură în următorul sau mai puțină . Îl punem deoparte pe o farfurie până terminăm ingredientele pregătite.

La final, punem ruloul direct pe tocător și cu ajutorul unui cuțit cu lama mare și bine ascuțit tăiem întâi pe jumătate și apoi în patru.

Sosul pentru sushi este după gustul fiecăruia – eu personal nu sunt mare fan sos soya și prefer să îmi fac un dressing din suc de sfeclă ( 2 sfecle mici sau una mare stoarse , 2 cm ghimbir ras și restul scurs de la marinata legumelor ) .

Dacă nu  mai aveți chef de treabă în bucătărie puteți să folosiți sosul de soya de la marinată (plus extra de la sticlă)  și  ghimbir ras .

Eu vă mărturisesc că le-am mâncat și simple de multe ori , nu am simțit nevoia de sos pentru că este oricum un preparat însiropat , aromat , răcoritor și foarte  energizant .

Este și foarte proteic , mai ales dacă îl faceți cu germeni de grâu , care au 23 grame proteină/100 grame, plus avocado 4 grame/100 grame , alga Nori 5,81 grame proteină/100 grame și sosul de soya . Despre grăsimile sănătoase, antioxidanții , vitaminele și mineralele din jurul proteinelor aș putea să mai scriu pagini …. așa că poftiți cu mic cu mare la SUSHI RAW VEGAN .

Cu drag !

Andra