Nu am încercat Chai Latte în nici un coffee shop, dar am fost tentată, recunosc. Ce m-a reținut – nu vedeam mențiunea vegan și chiar dacă aș fi văzut-o știu că era vorba de lapte soya, zahăr…chestii de care mă feresc .

Așa că am făcut niște muncă de cercetare online aș zice chiar la momentul potrivit pentru că acesta este sezonul cel mai potrivit pentru a consuma ceaiul indian Chai. Plus că m-am îndrăgostit de aroma lui iar în combinație cu lapte de cocos și miere nu am cuvinte. Creează dependență. Diminețile și după-amiezile mele sunt Chai. Am uitat chiar și de Matcha Latte (1 pahar lapte cocos, 1 cm ghimbir, 1 lingură miere și o linguriță pudră matcha). Plus că este mult mai accesibil ca preț și procurare sau manufacturare.

Ceaiul Masala Chai este o băutură foarte populară în India pe bază de ceai negru și câteva condimente. Se obține un amestec delicios care aduce multe beneficii sănătății.

condimente Chai Masala

Ingredientele care se utilizează pentru a obține ceaiul originar din India sunt : ceaiul negru, ghimbirul, piperul negru, anasonul stelat, cardamomul, cuișoarele și scorțișoara. Condimentele sunt percepute discret însă foarte prezente.  În aparență ceaiul Masala Chai este similar cafelei cu lapte sau cu frișcă, având însă o culoare mai deschisă. Cu toate că este originar din India, există diferite rețete și se poate găsi în variante comerciale gata preparat pentru a fi consumat.

Datorită ghimbirului care se folosește pentru prepararea sa, ceaiul Masala Chai are proprietăți antiinflamatoare naturale, deoarece acest ingrediente blochează prostaglandinele, niște substanțe care participă la procesul inflamatoriu. Pe lângă ghimbir, Masala Chai conține de asemenea cuișoare, un ingredient care aduce în organism eugenolul, o substanță care contribuie la relaxarea mușchilor și la reducerea inflamației.

Ceaiul Masala este de asemenea bogat în taninuri sănătoase care au o funcție antioxidantă și care fac din acest ceai o băutură revitalizantă. Cafeina sau teina, este altă substanță care se găsește în ceaiul Masala și care este cunoscută datorită acțiunii sale stimulante, totuși, conținutul de cafeină din ceaiul Masala este mai mic decât cel dintr-o cană de cafea. În plus, restul ingredientelor sale împreună cu cafeina, ajută la combaterea oboselii, iar acest ceai a fost folosit inclusiv de către sportivi olimpici pentru un mai bun randament și pentru reducerea timpului de recuperare după un efort fizic susținut.

Un alt beneficiu al ceaiului Masala este acela că ajută la fortifierea sistemului imunitar, prevenind infecțiile comune precum răcelile, virozele sau gripele.

Ceaiul indian este recomandat în special la debutul sau în timpul unei răceli, deoarece acțiunea sinergică a tuturor condimentelor conținute de acesta pot ajuta la combaterea tusei persistente și în general a inflamației declanșate de răceală. În plus, ceaiul Masala favorizează și o digestie mai bună, datorită faptului că ghimbirul și anasonul sunt două ingrediente digestive, echilibrând proprietățile ceaiului.

Mai trebuie să menționăm că consumând acest tip de ceai indian poate fi de asemenea benefic pentru sănătatea inimii, datorită antioxidanților și ingredientelor sale specifice, care ajută la diminuarea nivelelor de colesterol rău și creșterea nivelelor de colesterol bun.

Dacă doriți să pierdeți din greutatea corporală, trebuie să aveți în vedere faptul că ceaiul Masala vă poate fi un bun aliat în această privință, deoarece contribuind la o mai bună digestie poate favoriza implicit pierderea în greutate, iar pe de altă parte are efecte termogenice, adică accelerează în mod natural metabolismul, fiind un ajutor util în cadrul unei diete de slăbire.

Eu v-aș recomanda să vă preparați singuri ceaiul nu să cumpărați plicuri. Este foarte simplu și foarte sigur. Aveți nevoie de ceai negru, boabe de piper,  baton scorțișoară, cardamon, cuișoare și ghimbir.Am găsit surse care spun că ar conține și nucșoară. Pentru o cană de ceai proporțiile sunt acestea – 200 ml apă, o stea anason, 2 boabe cardamon, 1/2 băț scorțișoară, 2 cm ghimbir ras, 2-3 cuișoare, 3 boabe piper negru,1/4 de nucșoară dacă vă place, 1 linguriță sau plic de ceai negru . Mirodeniile le puteți măcina înainte sau le lăsați întregi la fiert (eu așa procedez). Pun mirodeniile odată cu apa la fiert, las să fiarbă aproximativ 5 minute după care opresc focul și pun ceaiul negru. Mai las la infuzat 7 minute după care filtrez și gata ceaiul. Este minunat neîndulcit. Chai Latte-ul în schimb….

Vegan Chai Latte

      Ingrediente 

200 ml ceai Chai cald gata preparat

200 ml lapte cocos

50 ml miere/agave/nectar cocos/sirop arțar (o lingură plină vârf)

scorțișoară, nucșoară pentru ornat după gust

Nu e nevoie de robot deși se amestecă mai bine în el. Eu îl fac direct în ibric, ceaiul fiind fierbinte, laptele rece, mierea se dizolvă ușor și în siguranță.

Îți încălzește corpul și sufletul ceea ce ne dorim cu toții în această perioadă !

  Căldură multă !

      Andra