Cred că știți că nu demult circula online rețeta de chesecake japonez cu reclama că este mai light, fără făină, cu o textură deosebită. Trebuie să recunosc că m-a tentat pentru că atât eu cât și partenerul meu de zi cu zi suntem fani ai acestui gen de prăjitură. De-a lungul timpului l-am tot readaptat de la varianta cheesecake cu iaurt de capră la cheesecake-ul raw din lapte cocos.
Tot uitându-mă la rețeta aceasta mi-a venit ideea să îl reinventez înlocuind crema de brânză cu brânzică caju, oul cu banană și untul cu unt de cocos. M-am gândit că nu fac prea mare risipă de ingrediente așa că de ce nu. Și a ieșit minunat, nu știu dacă este exact aceeași textură dar este atât de fină încât sigur voi repeta rețeta și cu alte feluri de brânzici vegetale sau cu smântână de cocos. Nu are o culoare atât de frumoasă pentru că zahărul de cocos o face maronie, dar pe mine una nu mă deranjează. Iată cum am procedat :
Ingrediente
300 grame brânză caju (din 200 grame caju hidratat, sare, sucul de la 1/2 lămâie și apă)
1 banană (90 grame)
100 grame zahăr cocos
45 grame unt cocos
100 ml lapte cocos
11 grame amidon (o lingură)
5 picături ulei esențial de lămâie (sau coaja unei lămâi)
Am făcut brânzica în robot, am adăugat deasupra restul ingredientelor până am văzut că s-a topit zahărul. Cum eu folosesc Thermomix setez 50 grade și se topește zahărul imediat, voi puteți să încălziți puțin separat laptele cu zahărul și uleiul de cocos. Compoziția este lichidă, precum un smoothie cu banană și lapte. Din acest motiv și timpul mare de coacere.
Am pregătit o formă de chec (30 x 10 cm) tapetată cu hârtie de copt, am pus-o într-o tavă cu apă fierbinte (până la înălțimea tăvii de aproximativ 3-4 cm) și am lăsat-o la cuptor , 150 grade, fără ventilație timp de 1 oră și 10 minute. O să crească puțin și o să se rumenească ușor. Am lăsat-o la răcit o oră în cuptor cu ușa deschisă, după care am răsturnat-o pe farfurie. Trebuia să o bag la frigider și să o răstorn dimineață pentru că s-a cam deteriorat, data viitoare așa o să fac. Se consumă după câteva ore de stat la frigider. Eu am ornat-o cu fructe roșii și feliuțe de mandarine.
Fiind prima dată când am făcut-o am respectat exact indicațiile rețetei care m-a atras atât de mult. Data viitoare sigur o voi face în formă rotundă sau în tava de brioșe și o voi orna diferit.
Sunt foarte mândră că m-am încumetat să reinventez rețeta, este o minunăție de prăji și vă îndemn pe toți să o încercați.
Zile dulci !
Andra
Join the discussion
Pingback: Cremă de zahăr ars vegană, sugar free – Amoraws