Tartă cu dovleac și ciocolată nu am mai făcut până acum, nu mă gândeam să le combin dacă nu ar fi fost Adela Vărzaru și Gabriela Niculae care mi-au recomandat această tartă, mai exact adaptarea ei la varianta dietetică, vegană, în stilul meu. Am avut încredere în recomandare pentru că deși nu sunt vegetariene declarate ne-am împrietenit în urma prezenței lor la atelierele mele așa că am înțeles că este o prăji specială pe care trebuie să o încerc. Și oricum parcă nu sunt niciodată suficiente rețetele cu dovleac, nu-i așa ? La final o să vă dau și rețeta clasică.
Ingrediente varianta vegană (8-10 porții)
400 grame dovleac plăcintar crud
50 ml lapte cocos
100 ml smântână cocos
50 grame unt de arahide home made
3 -4 cm ghimbir ras
1 praf sare
1 linguriță rasă scorțișoară
80 grame zahăr cocos
1 linguriță tărâțe psyllium
1 linguriță făină in
40 grame făină mălai
40 grame făină integrală sau fără gluten ( Schar, mei, orez etc.)
1/2 praf de copt
1 măr feliat rondele
2-3 prafuri nucșoară
Ganache raw
60 grame unt cacao
100 ml smântână cocos
2 linguri miere fluidă sau sirop agave
2 lingurițe carob
1 linguriță cacao
1 praf sare
Am început prin a mixa dovleacul cu laptele, smântâna, ghimbirul ras, scorțișoara, untul de arahide și zahărul până le-am omogenizat bine de tot. Am adăugat făinurile și praful de copt, am încorporat bine de tot și am lăsat deoparte aluatul (20 minute) ca să se umfle semințele de in și psylliumul. Am uns cu ulei de cocos o formă de tort de 23 cm diametru, am presărat și puțin mălai pe pereți și bază, după care am turnat aluatul. Am pus rondelele de măr pe toată suprafața, le-am împins puțin în aluat, am pudrat cu nucșoară și am dat la cuptorul preîncins, 180 grade, pentru 30-40 minute. Aluatul va rămâne umed în interior așa că rumenirea merelor și întărirea, creșterea aluatului sunt semnele că tarta este gata.
O scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcească. Mie mi s-a lăsat puțin mijlocul, s-a creat o bordură, cred că din cauza merelor. A fost foarte bine pentru că am umplut cu ciocolată , obținând astfel un strat generos de cioco.
Separat preparăm toppingul prin topirea untului de cacao la bain marie, deshidrator, în cuptorul oprit care se răcește de la coacerea tartei, sau în Thermomix. Odată transformat în lichid gros, alb adăugăm mierea sau siropul de agave, smântâna de cocos, praful de sare și amestecăm bine de tot, cu telul, menținând aceeași căldură de la topire. Odată încorporate adăugăm și carobul, cacao în ploaie pentru a nu face cocoloașe. Lăsăm toppingul să se întărească la temperatura camerei și apoi la frigider după care îl turnăm peste tartă. Eu am adăugat și bobițe de rodie, ar merge și nucă măcinată, fulgi de migdale, stafide… ce aveți prin cămară.Cel mai bun este a doua zi, precum cheesecakeurile sau tiramisu.
Rețeta după care am adaptat este – Blat – 1 kg dovleac copt și ras , 3 ouă, 40 gr. făină mălai, 40 gr. făină grâu, 1 praf copt, 150 gr. zahăr, 1 linguriță scorțișoară, 1 praf nucșoară, 100 gr. smântână – se încorporează toate ingredientele și se coc în forma cu inel detașabil (unsă) timp de 30-40 minute. Topping ganache – 200 gr. ciocolată neagră, 200 gr. smântână pentru frișcă, 100 gr. unt, vanilie, rom – topești ciocolata la bain marie, aduci smântâna la punctul de fierbere după care o torni în fir subțire peste ciocolată, adaugi untul și aromele.
Aștept să o facă Adela sau Gabriela și să îmi spună dacă varianta veg este la fel de bună ca a lor.
În zilele ploioase și friguroase o felie de astfel de tartă la mic dejun sau gustare la birou parcă aduce un pic de soare, nu ?
Pupici delicioși !
Andra
Join the discussion