Chec cu morcovi, kaki, portocală, vegan și fără gluten….cred că ar trebui să mă opresc din a menționa mereu pentru că se știe, eu așa gătesc. Este o prăjitură umedă și super aromată, de iarnă, mi-a plăcut caldă foarte mult, cred că ar merge și cu înghețată pe deasupra ca o aroganță acum la -15 grade C.

Am folosit făină fără gluten, soriz,  dar poate fi înlocuită cu oricare alta făină în principiu sau cu fulgi de ovăz măcinați. Nu recomand făina de hrișcă sau cea de cocos decât în combinație cu alte făinuri pentru că au un gust specific și sunt și foarte fărâmicioase.

Și la mirodenii puteți modifica după gustul personal…eu îmi propusesem să pun și ghimbir dar am uitat.

Ingrediente

1 lingură stafide

1 lingură agrișe uscate

2 linguri coniac

sucul de la o portocală

3 morcovi

1 kaki copt

1 portocală decojită

3 picături ulei esențial portocale

1/2 linguriță pudră ghimbir

1/2 linguriță scorțișoară

1 praf sare

1 lingură psyllium

150 grame făină Soriz

30 grame ulei sâmburi struguri

50 grame zahăr cocos

1/2 plic praf copt

o linguriță ulei cocos pentru uns forma de copt

zahăr pudră Green Sugar pentru pudrat

Am început prin a pune stafidele și agrișele la hidratat în coniac și suc de portocale, apoi m-am apucat de blenduit morcovii cu portocala și kaki-ul. Am lăsat puțin din textura morcovilor ca să nu fie chiar piure de bebeluși.

Într-un bol am amestecat cu un tel piureul, stafidele cu lichidul lor, psylliumul, sarea, mirodeniile, praful de copt, zahărul și uleiul după care am cernut făina. Am încorporat și am pus deoparte.

Am uns o formă de silicon cu ulei de cocos, am tapetat cu puțină făină și am turnat compoziția. Am dat la cuptorul preîncălzit, 180 grade C timp de 45-50 minute. Testul scobitorii nu este foarte relevant pentru că în mijloc rămâne umedă, dar la suprafață se rumenește.

Dacă vreți să aflați mai mult despre făina de soriz, despre cum te poți juca cu ea în bucătărie, de unde o procuri te aștept la workshopul de gătit din 11 februarie, la Kuxa Studio. Mai multe detalii aici. 

Zile armonios condimentate să avem !

Andra