Negrese vegane, fără gluten este prima dată când fac și asta pentru că eu nu m-am prea omorât după această prăjitură nici în copilărie. Am făcut și gustat prin multe locuri negrese raw, le-am preferat sub formă de biluțe sau batoane pentru că prezentate ca prăjitură mi se păreau destul de dezamăgitoare. Se pare că sunt cam pretențioasă !!!
Așa că odată hotârâtă să fac varianta mea vegană și fără gluten am zis că trebuie să fie foarte aromată și glazurată. Am reușit pentru că m-am folosit de boabe de tonka , ghimbir (îmi place în combinație cu ciocolata sau cafeaua, accentuează aroma) și coajă de portocale + ulei esențial Vivasan de portocale.
Trebuie să vă mai spun că rețetele mele fără gluten din ultima vreme se datorează descoperirii unei noi făini – făina de soriz .
Sorizul este o formă de sorg cu boabe, asemănător cu orezul, primar creată în Republica Moldova. Sorizul are o valoare nutritivă foarte mare, oferă aproape toate substanțele umane necesare – proteine, aminoacizi, grăsimi și acizi grași, glucide, vitamine, minerale, oligoelemente. Mai multe informații tehnologice despre soriz găsiți aici. Momentan nu se poate achiziționa decât prin intermediul facebookului, mai exact prin pagina Produse FĂRĂ Gluten .
Ingrediente
270 grame lapte cocos sau alt lapte vegetal
100 grame ulei cocos
2 linguri unt de arahide (aproximativ 50 grame)
1 boabă tonka dată pe răzătoare
1/2 semințe baton vanilie
200 grame făină soriz
20 grame făină tapioca (se poate omite sau înlocui cu o linguriță amidon pentru cremozitate)
100 grame mix carob și cacao
1 praf sare
1/2 linguriță praf copt vegan, fără gluten, BIO
100 grame zahăr de cocos
2 cm ghimbir ras (opțional)
Glazură
2 linguri miere/sirop agave/nectar cocos/sirop arțar
1 lingură cacao/carob
coaja rasă de la o portocală
1 picătură ulei portocale
2-3 linguri lapte vegetal
1 linguriță ulei cocos topit
Am început prin a amesteca toate ingredientele lichide cu zahărul, am adăugat făinurile și praful de copt, mirodeniile și am pregătit o tavă mică (25×16 cm) tapetată cu hârtie de copt. Am copt 15 minute la 180 grade, cuptor preîncălzit. Cât timp s-a răcit negresa am amestecat și ingredientele pentru glazură, am turnat peste prăji și am lăsat la frigider ca să se întărească. Mergea să fie mai înaltă…data viitoare dublez cantitățile.
S-a terminat foarte repede, merge excelent servită cu înghețată pe deasupra !
Pentru alte prăjituri clasice reinventate (baclava, pancakes și cremă de zahăr ars) vă aștept pe 6 septembrie la Veg Studio. Detalii și înscrieri aici.
Cu drag,
Andra
Join the discussion