Gnochi fără gluten din cartofi dulci de care o să te îndrăgostești iremediabil, nu o să îți mai cumperi din magazin prea curând. Merg foarte bine și simpli, fără nici un sos, doar stropiți cu puțin ulei de măsline și puțină verdeață. Așa că putem compensa timpul dedicat preparării lor prin renunțarea la sos.
Pastele plac oricui, nu-i așa ? Cu toate că știm cu toții, încă din copilărie, că dacă mănânci cartofi nu trebuie să mai mânânci și pâine, în privința gnochilor din cartofi nu și-a pus nimeni problema aceasta… În practică, cred că doar italienii pot face excepție de la regulile de nutriție de bază în privința combinării făinoaselor cu amidonoasele…, au ei ceva în genă probabil, reușind să fie supli și destul de sănătoși. La noi nu stă treaba tocmai așa, iar această combinație nu ne priește deloc, apare balonarea, crește glicemia și colăcelul la burtică.
Din fericire cartofii dulci, cei americănești, au devenit foarte populari și la noi, gustul lor seamănă puțin cu al dovleacului și merge foarte bine atât în preparate sărate cât și dulci.
Spre deosebire de cartoful alb, acest cartof este mult mai bogat în nutrienți, au un indice glicemic scăzut iar cercetările arată că pot reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei şi apariţia sindromului de insulino-rezistență. De asemenea, fibrele din cartofii dulci au rol de a regla glicemia şi de a îmbunătăţi digestia, prevenind constipaţia şi balonarea.
Fierul din cartofii dulci poate sprijini fertilitatea. În plus, vitamina A (transformată astfel în organism cu ajutorul betacarotenului) este esenţială în timpul sarcinii şi alăptării, pentru a asigura un echilibru hormonal.
Vitamina C şi betacarotenul întăresc sistemul imunitar ferindu-ne de răceli şi alte probleme respiratorii, iar vitaminele A, C şi E din cartofii dulci sunt aliaţii vederii optime. Tot vitamina A este necesară pentru a contracara efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete şi pentru a stimula producţia de colagen, care asigură elasticitatea pielii, prevenindu-se astfel apariţia temutelor riduri.
Te-ai convins că trebuie să înlocuiești cartofii albi cu aceștia ? Eu îi adaug în piure-ul clasic al copilului, îi amestec la cuptor cu cei albi, îi pun în supe și ciorbe în locul celor albi.
Dar să trecem la rețeta noastră, super specială, numai bună pentru o masă cu invitați sau de sărbătoare !
Ingrediente (aproximativ 3 porții)
- 400 grame cartofi dulci fierți apoi făcuți piure cu furculița (nu în robot)
- 1/2 linguriță rasă de sare
- 150 grame făină Soriz + făină pentru suprafața de lucru
- 1 linguriță semințe in râșnite + 1 linguriță tărâțe psyllium
Se frâmântă la mână piureul cu făina cernută, sarea și lingurile de făini râșnite, treptat-treptat, până se încheagă coca și se poate modela în rulouri.
Formăm rulouri din cocă, de grosimea unui deget mare pe care le tăiem în bucăți de 2-3 cm lungime. Punem gnochi pe o hârtie de copt ca să se ususce puțin (măcar 30-45 minute). Este foarte important să le dăm timp de uscare pentru că altfel se vor împrăștia la fiert.
Pregătim oala de apă fiartă cu puțină sare și ulei măsline. Punem gnochi în apa dată în clocot și lăsăm să fiarbă 1-2 minute după ce s-au ridicat la suprafață ( se ridică repede, per total nu sunt mai mult de 6 minute). Se pescuiesc cu o paletă și se pun în sosul cu care vrem să servim.
La atelierul practic în care am pregătit aceste paste, participanții au modelat diferit, după cum vedeți în imagine, așa că este în funcție de preferința și răbdarea dumneavoastră.
Noi am servit cu un sos de roșii cu broccoli – sos de tomate, floricele de broccoli, 2-3 căței de usturoi, chimen, coriandru boabe, sare, piper, ulei măsline , verdeață pentru asezonat – am călit usturoiul cu semințele 1-2 minute, după care am adăugat broccoli și sosul de roșii, am asezonat după gust și am lăsat la fiert câteva minute (am păstrat broccoli al dente).
Au fost foarte apreciate, nimeni nu s-a simțit prea încărcat, balonat. Doar satisfacție !
Dacă v-au făcut cu ochiul pozele, să știți că în mai are loc un nou atelier fără gluten, la Kuxa Studio. De data aceasta vom face un veggie burger, începând cu chiflele fără gluten, chiftele din sfeclă roșie coapte, brânză de migdale și sos thai. Pentru desert pregătim o tartă cu fructe de sezon și cremă de vanilie vegană. Preparăm, mâncăm și ducem și acasă. Mai multe detalii aici.
Mâncărici delicioase !
Andra
Join the discussion
Arată bestial.Dar cu ce as putea înlocui făina de soriz?
Poți să înlocuiești făina de soriz cam cu orice făină, și integrală de secară sau grău, spelta, ovăz și din cele fără gluten, ca orez, mei… năut nu aș pune pentru că are gust specific și nici quinoa. Ca să verifici consistența, pui un gnochi în apa clocotită și il observi, dacă se descompune înseamnă că mai trebuie făină, dacă e ok înseamnă ca ai nimerit din prima.