Iată reţeta de cozonac pe care am realizat-o la Omra la atelierul organizat de totul despre raw:
Aluatul :
– 400 grame făină (cât mai fină) de hrişcă (galben-verzuie, cea maro este prăjită);
– 6 curmale;
– 6 smochine;
– 1 praf nucşoară;
– 1 praf vanilie;
– 1 lingură miere;
– 100 ml apă /suc portocale.
Umplutura:
– 125 grame nuca românească/mac;
– 2 linguri cacao/carob (nu şi dacă puneţi mac);
– 100 ml suc portocale;
– 1 praf scorţişoară;
– 100 grame stafide;
– miere dacă simţiţi nevoia.
Sos :
– 6 curmale;
– 6 smochine;
– 200 ml suc de portocale/apă;
– un praf scorţişoară/vanilie/nucşoară;
– 100 grame nuca românescă măcinată pentru ornat/mac.
1. Începem prin a transformă hrişca în făină fină;
2. Punem ingredientele pentru aluat în robot şi îl lăsăm să proceseze până obţinem un aluat lipicios (se desprinde de pe pereţii robotului şi se strânge);
3. Întindem aluatul cu ajutorul unui sucitor umed (pentru a nu se lipi) pe o hârtie de copt cerată sau folie de plastic în formă de dreptunghi, cu o grosime de aproximativ 0,5-1 cm;
4. Punem ingredientele pentru umplutură în robot şi amestecăm puţin – nuca trebuie să rămână bucăţele;
5. Întindem umplutura cât mai omogen peste aluatul întins;
6. Cu ajutorul hârtiei de copt/foliei de plastic începem să rulăm cât mai strâns rulada;
7. O lăsăm să se întărească la frigider pentru 2 ore;
8. Preparam sosul: se pun toate ingredientele în blender şi se procesează până rezultă un sos gros;
9. Măcinăm grosier nuca păstrată;
10. Când scoatem de la frigider rulada turnam sosul pe deasupra, presărăm nuca măcinată, feliem şi servim;
PS: se poate face şi varianta cu fulgi de ovăz în loc de hrişcă, dar nu e tocmai raw şi conţine gluten.
Paşii sunt aceeaşi: întâi se fac făină fulgii, apoi se amestecă.
Din aceste cantităţi iese o ruladă de aproximativ 15 felii .
Să va încânte mesele de sărbătoare şi musafirii!
Andra
Join the discussion
O idee buna de a avea la masa de sarbatori un cozonac sanatos! Al tau aratat f bine, felicitari!
Am facut si eu unul saptamana asta, si cred ca mai fac unul zilele astea la cat de bun a fost.
Are mare succes primele dati, dar vezi sa nu te plictisesti de el pana la Craciun !
Aluatul are niste chestii albe prin el si nu inteleg ce este ca din ingrediente nu rezulta
Este nuca presarata pe deasupra .
Pe deasupra doar pe aluat? Cand? Inainte de a pune crema? Ca vad in poza ca urmeaza linia aluatului si nu se amesteca cu crema
Cand scoatem rulada de la frigider o tavalim prin nuca si apoi punem sos . Se poate face si invers : intai sos si apoi nuca – cum iti vine pe moment. Poza este prelucrata , de aceea scoate asa tare in evidenta bucatelele de nuca.
vreau sa fac acest cozonacel. imi poti spune, te rog, cat rezista la frigider?
Rezista cam 4-5 zile la frigider, cu sosul separat , intr-un borcan, caserola ( ceva cu capac ) . Poti sa il faci si cu cateva zile inainte si sa il pui la congelator pana la servirea lui.
buna idee cu pastratul la congelator. multumesc. sarbatori fericite!
Multumesc, Craciun Fericit !
Eu l-am facut acum de Paste , este delicios si aspectuos . Cel mai important savurat si de cei non vegani 🙂 Multumesc pentru reteta !! Paste Fericit Andra !!!
faina de frisca se consuma cruda?
Da faina de hrisca se poate consuma cruda in cantitati minore( ies ceva felii de rulada din cantitatea aceea pe care nu cred ca le mananca cineva singur in ziua aceea). Este si gustoasa si foarte sanatoasa !