S-a terminat vacanţa, a venit toamna, începe şcoala, grădiniţa – pitica mea intră şi ea în această nouă etapă a vieţii ei.
Amintindu-mi de copilăria mea mi-am adus aminte de pacheţelele pe care mi le făcea mama şi mai ales de desertul care era mereu o surpriză. Salamul de biscuiţi şi halvaua erau frecvente în surpriza dulce. M-am gândit de multe ori să fac variantele raw ale acestor reţete dar mi se păreau aşa, prea banale. Eram dornică să experimentez lucruri mai complicate. Zilele acestea am reuşit să le realizez şi am fost pur şi simplu uimită de rezultat. Iată cum am procedat.
Salam de biscuiţi
– 1 cană seminţe de floarea soarelui măcinate grunjos;
– 1/2 cană de pastă de curmale şi smochine (înmuiate şi blenduite);
– 1/2 cană de cacao şi carob (sau numai una – eu aşa obişnuiesc);
– 1/3 cană ulei de cocoş;
– 1/2 linguriţă de praf vanilie;
– stafide, merişoare, caise (chiar zici că este rahatul turcesc din varianta clasică) după gust;
– miere dacă mai este nevoie.
Într-un castron se pun seminţele de floarea soarelui măcinate grunjos, pasta de curmale, uleiul de cocos, vanilia, carobul/cacao, stafide şi merişoare şi se frământă, se gustă până încorporăm toate ingredientele într-o bilă/sul/ moviliţa etc. lipicioasă şi delicioasă. Putem să o facem sul, să o învelim în hârtie de copt şi să o dăm la congelator pentru aproximativ 1 oră, după care se va ţine la frigider. Eu am pus folie de plastic într-o formă de chec şi a ieşit cum se vede în poză. Gustul bate aspectul.
Alt desert asemănător este halvaua. Ea se face şi în varianta clasică cu seminţe de floarea soarelui, numai că eu nu am vrut să o fac aşa. Nu am vrut pentru că întotdeauna mi s-a părut un desert foarte greu pentru sistemul digestiv. M-am gândit să încerc cu migdale şi bine am făcut 🙂
Halva din migdale
– 1 cană făină de migdale;
– 1 cană de pastă tahini;
– 1/3 cană ulei de cocos;
– 1/2 cană miere;
– 1/2 linguriţă praf vanilie;
– 1/4 cană cacao/carob;
– 1/4 cană fulgi cocos.
Ingredientele se amestecă într-un castron, fără praful de cacao/carob până când obţinem o bilă lipicioasă şi delicioasă. Împărţim compoziţia rezultată în două părţi egale apoi adăugăm cacao peste una din jumătăţi. O frământăm până se încorporează bine carobul/cacao, după care unim cu jumătatea pusă deoparte (de culoare gri) şi ne mai jucăm un pic cu ele amestecându-le ca pe plastilină. Şi gata halvaua. Se pune într-o formă de chec sau cutie pătrată de plastic, tăviţă etc. şi se lasă o oră la congelator.
Join the discussion
fff satios!!!
Pingback: Cum să îți alcătuiești meniul veg săptămânal – Amoraws
Foarte interessante sfaturile d-ra👍
Multumesc !