Nu ştiu cum se întâmplă la voi în gospodărie, dar la mine în fiecare săptămâna constat că am rămas cu un mănunchi de 3-4 banane negre şi foarte moi. De obicei le fac clătite (la deshidrator ) sau chipsuri (tot clătite dar lăsate până se întăresc) dar m-am plictisit şi eu. Cum sunt veşnic cu gândul la dulciuri dar traversez o perioada în care nu mai suport blaturile /crustele clasice raw am improvizat o altfel de prăjiturică care mi-a satisfăcut pofta timp de 2 zile.

Iată ingredientele (8 mini tarte):

4 banane de mărime medie;
350 grame de unt de nuci (eu am amestecat alune de pădure cu nucă românească);
1 cm de ghimbir proaspăt;
zeama de la 1 lămâie (lime e şi mai bine);
3 linguri miere/sirop agave;
vanilie, nucşoară, scorţişoară şi cardamon (după gust);
nuci/migdale mărunţite pentru decor (opţional);
ciocolată raw rasă pentru decor ( opţional );
zmeură pentru decor (opţional);

1. Începem prin a prepara untul de nuci. Cu siguranţă merge să folosiţi orice nucă sau amestec. Eu am folosit ce aveam în surplus la momentul respectiv. Se pun nucile în robot (nehidratate) şi se lasă să meargă la viteză maximă până devin pastă (la Thermomix se întâmplă repede, aproximativ 8 minute), iar la alte aparate din ce am citit durează cam 15-20 minute;
2. Adăugăm restul ingredientelor şi mixăm până la omogenizare, gustăm dacă mai trebuie dulce sau mirodenia preferată şi turnam compoziţia în forme de minitarte;
3. Lăsăm la congelator 4-5 ore;
4. Scoatem minitartele şi le ornăm cum ne spune intuiţia sau cu ce avem la îndemână. Eu am folosit nucă măcinată şi cioco raw rasă (nu tocmai reuşită, nici ca gust, nici ca aspect – din cauza unei pudre de cacao bio – de la DF – pe care nu o recomand nimănui ). Şi moţul din zmeurică.

Eu am fost foarte mulţumită de ce a ieşit, este cremoasă, aromată, răcoroasă şi evident destul de uşoară. Deci potrivită pentru pofta de dulce când eşti la dietă (de orice fel nu numai raw).
Data viitoare voi încerca o variantă cu tahini şi cacao (alta , nu cea de la DF), iar la decor probabil fulgi de cocos sau migdale.
E un dulce foarte potrivit şi pentru copii ( bananele dau energie, deci lor nu seara).

PS : Dacă eşti mămică şi eşti interesată de acest stil de alimentaţie naturală, de dulciuri naturale şi sănătoase pentru copii şi nu numai te invit să ne cunoaştem, să vorbim despre bucate raw , despre cum e să renunţi la proteina animală, despre copii mofturoşi şi să gătim împreună în cadrul unui atelier organizat de Work at Home Moms România. Detaliile evenimentului le găsiţi aici
https://www.facebook.com/events/248659761968834/ .

Să aveţi un weekend minunat !