Piftia ( răcitura ) era ultimul preparat specific Crăciunului ce nu fusese reinventat în forma raw . Anul acesta mi-am îndreptat atenția asupra ei și iată ce a ieșit .
Ingrediente pentru 2 porții a 150 grame fiecare :
– 1 morcov tăiat rondele ,
– 4 ciuperci măricele feliate ,
– 1/2 fir de praz ,
– frunze de pătrunjel , leuștean
– 1/2 ardei gras tăiat cubulețe ,
– 3-4 linguri ulei de măsline ,
– zeama de la o lămâie măricică ,
– 1 lingură cimbru uscat .
Se lasă la marinat într-un castron legumele cel puțin 1 oră .
– 300 ml apă plată ,
– 1 lingură de mix legume deshidratate și uscate ( se găsesc pe la magazinele gen Naturalia, Ki-life, Puka foods , eu am făcute de mine ) ,
– 2-3 căței de usturoi presați ,
– 3 lingurițe de 0.6 ml de pudră agar-agar ,
– 1/2 linguriță sare .
Se pun la foc mediu ingredientele și se lasă până dau în clocot , amestecânduse constant. Eu le-am pus în Thermomix , setând Varoma pentru 1o minute . Nu trebuie neapărat să se îngroașe compoziția , o să se întărescă la frigider .
Între timp am pus legumele marinate ( scurse ) în două castronele . Am așteptat să se răcească un pic apa cu agar-agar ( cam 10 – 15 minute ) și am turnat-o peste legumele din castronele . Am amestecat puțin ca să se distribuie frumos legumele , am mai lăsat un pic la răcit înainte să le bag la frigider . Într-o oră sunt gata și se pot scoate din castronele ( am dat cu un cuțit subțire pe marginea castronului și piftia a alunecat ușor ) .
A fost foarte usturoiată și aromată , dar așa am eu în memorie piftia , acum faceți în funcție de gustul personal . Intuiesc că ciupercile pleurotus ar merge mai bine , în sensul că aduc mai mult a cărniță .
PS : lingurița și pudra folosite sunt aceleași ca la rețeta de jeleu.
Dacă nu vă descurcați puteți apela la mine , acesta este meniul Amoraws pentru Crăciun.
Zile liniștite vă doresc !
Andra
Join the discussion