Ați auzit de Sylvester Graham ? Probabil că nu… dar când veți afSylvester-Grahamla despre el cu siguranță vă va plăcea. Sylvester Graham (1795 – 1851) a fost un pastor american prebisterian care a militat pentru dieta vegetariană, folosirea făinii integrale (nealbită, neprelucrată) și temperarea apetitului. Graham a avut foarte mulți adepți, cunoscuți sub numele de Grahamiți, conferințele lui despre un stil de viață sănătos fiind urmărite de mii de oameni. Ca urmare în anul 1847 a fondat Societatea  Vegetariană Britanică care a ajutat ulterior și la formarea Societății Vegetariene Americane. În conferințele lui vorbea despre legătura dintre alimentație și boli, despre slăbirea sistemului imunitar prin consumul de alcool, tutun, făină albă, cafea, despre  produsele lactate din magazine provenite de la animale hrănite prost și crescute în zone poluate… și asta în  anii 1800… Ne-ar trebui și nouă astfel de preoți!!! Dieta Graham era bazată pe consumul fructelor și legumelor proaspete, a făinii integrale cu fibre și germeni, cu moderație și ocazional lapte, brânză și ouă proaspete. Evident că a fost blamat și a declanșat revolte în rândul măcelarilor și brutarilor. În caz că nu v-ați dat seama el este inventatorul făinii de graham, a pâinii graham și a crackerșilor din graham (1829).

Packshot Graham

 

Ei bine specialiștii de la Velpitar știau despre Sylvester Graham , principiile și rețetele lui . Așa că s-au gândit să producă o pâine care să îndeplinească toate aceste principii și să satisfacă și cerințele comunității vegetariene. Sylvester Graham este o pâine 100% naturală, nu are E-uri sau conservanți, nu este facută din făină provenita din grâu OMG. Vel Pitar  a păstrat procedeul de obținere a făinii graham și azi (din 1829), adică măcinarea întregului bob de grâu, lăsând tărâța mare, pentru ca noi să ne bucurăm  integral de beneficiile tărâțelor. A rezultat o pâine consistentă cu gust puternic și bogat, cu miez pufos și coajă. Pâinea este un aliment care face parte din meniul zilnic al majorității oamenilor. Deși se recomandă consumul minim sau chiar eliminarea acesteia din dietă, nu toti specialiștii sunt atât de categorici, dimpotrivă. Nutriționști importanți susțin că pâinea graham este un aliment bun pentru organism și că acesta nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică deoarece conține fibre alimentare, eficiente pentru o digestie bună și pentru prelungirea senzației de sațietate. Fibrele stimulează peristaltismul intestinal, adică mișcările ondulatorii care propulsează bolul alimentar, făcând posibilă tranzitarea fiziologică a sistemului gastro-intestinal. În plus, este bogată în vitamine (E,B1,B2,B6 și B9) care furnizează nutrienții de care avem nevoie pentru echilibru. Deși mă număr printre cei care evită în general consumul de pâine, la mine în bucătărie se va găsi pâinea Sylvester Graham  pentru testarea pateurilor vegetale, pentru consumul familiei și al musafirilor. Sănătate în bucătărie!

Andra