Nu știu părerea voastră despre fasole, mie una îmi place foarte mult mai ales de când o gătesc sub formă de curry-uri sau mai pe românește sub formă de ghiveci cu diverse legume și mirodenii.
Fasolea neagră îmi place cel mai mult dintre toate soiurile datorită gustului dar și proprietățile ei sunt superioare celorlalte feluri de fasole. Culoarea închisă este dată de pigmenții flavonoizi – antioxidanti naturali (la fel ca fructele de pădure și varza roșie, orezul negru).
Fasolea neagră reprezintă un panaceu pentru inimă datorită valorii sale nutritive și mai ales pentru că este o sursă excelentă de acid folic, magneziu și fibre solubile.
Toate tipurile de fasole boabe sunt bune pentru inimă, dar niciuna nu are și puteri asupra sănătății creierului așa cum are fasolea neagră pentru că este extrem de bogată în antocianozide.
Antocianozidele sunt antioxidanți foarte puternici care contribuie la îmbunătățirea circulației capilare și a funcțiilor creierului.
În plus antocianozidele ajută la îmbunătățirea structurii colagenului, acționează împotriva inflamațiilor, conferă imunitate bacteriană și virală și contribuie la adaptarea sistemului imunitar și reglarea regimului cardiovascular.
Fasolea neagră este, de asemenea, o sursă bună de tiamină (vitamina B1) care este esențială pentru a menține celulele creierului sănătoase și pentru a conserva funcția cognitivă, deoarece facilitează sinteza de acetilcolină, un neurotransmițător foarte important pentru memorie. Mai multe studii clinice au corelat scăderea nivelului acetilcolinei cu declinul mental legat de vârsta și de boala Alzheimer.
Conținutul redus de grăsimi, dar bogat în fibre și triptofan, fac din fasolea neagră un aliment important în diete.
Continutul bogat în fibre prin care se remarcă fasolea neagră face ca persoana care o consumă să simtă mai repede senzația de sațietate, aceasta durând mai mult în comparație cu cosumul altor alimente.
Fasolea neagră este foarte bogată în proteine, ceea ce explică de ce acest aliment ține atât de bine în frâu senzația de foame, menținând în același timp un nivel optim de energie în organism (prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge).
Fasolea neagră conține triptofan care taie pofta de mâncare, reglează somnul și induce buna dispoziție.
Este bine de știut că o cană cu fasole neagră asigură mai mult de jumătate din cantitatea de fibre recomandată zilnic pentru o bună funcționare a organismului. Această cantitate de fasole neagră conține numai 85 de calorii (fasolea neagră are un conținut redus de grăsimi), deci nu prezintă risc de îngrășare.
De asemenea conține cantități importante de folați și de vitamina B6, ceea ce o face foarte importantă în special pentru femeile însărcinate.
Fasolea se lasă la hidratat peste noapte sau 8-10 ore, se clătește și se pune la fiert sau chiar la aburi pentru a păstra cât mai bine proprietățile ei. Eu pun în oala și o lingură de semințe chimen (în loc de bicarbonat). Nu vor lăsa gustul lor specific fasolei ci doar o fac mai ușor de digerat.
Ingrediente
200 grame fasole lăsată în apă peste noapte
1/2 ardei verde iute
1 ceapă mare roșie
1 ardei gras roșu
2 căței de usturoi
1 cană suc roșii (3-4 roșii proaspete+3 roșii uscate mixate cu 1 linguriță busuioc uscat)
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță sare
1 lingură chimion
1/2 linguriță condiment TACO de la Magazinul de Mirodenii ( paprika, usturoi, oregano, piper negru, chili, scorțișoară, chimion, sare, ienibahar)
2 linguri ulei susan
pătrunjel tocat pentru asezonare
150 ml apă plată
Am lăsat la fiert fasolea timp de 45 minute, după care am scurs-o, clătit-o și am pus-o într-o tavă de cuptor cu restul legumelor tocate mărunt, uleiul, sucul de roșii și mirodeniile, am adăugat apă și am lăsat la cuptorul preîncălzit, 180 grade, pentru 30 minute.
La servire am adăugat pătrunjel tocat mărunt și frunze de salată verde pe post de lipii/taco. A fost absolut delicioasă , mi-a părut rău că nu am făcut mai multe porții !
Data viitoare o să adaug și cartof dulce !
Profit de ocazie să vă anunț și data următorului atelier de la restaurantul Satya – 12 noiembrie, unde vom prepara o supă caldă pe bază de lapte caju extra condimentat, o salată raw Waldorf numai bună pentru iarnă și un desert decadent cu lime, mentă și ciocolată. Mai multe detalii aici .
Zile armonioase și aromate vă doresc!
Andra
Join the discussion
Atunci când caut o rețeta sau sunt in pana de idei si incerc sa imi fac o idee, căutând pe net sugestii, imi captează atenția in primul rând Rețetele cu putine ingrediente simple, la îndemâna si versatile. Pe amoraws, exact asta am găsit si sunt foarte incantata. Te felicit!
Multumesc Alexandra, si eu caut acelasi lucru pe alte site-uri. Sper să continui așa .