Această focaccia fără gluten nu este genul acela uscat cum se găsește prin pizzerii, este precum cea din rețetele lui Jamie Oliver, doar că are ingrediente total diferite. Este absolut delicioasă, puteți să folosiți doar 2 feluri de făini, nu trei ca mine. Eu nu aveam suficientă făină de orez așa că am pus și făină de năut cu care nu mă împac prea bine – îmi pică greu pentru că uit mereu să o hidratez înainte.
Din cantitățile de mai jos iese o bucată de aproximativ 650 grame, jumătate de tavă cuptor sau o formă rotundă de tartă 22 cm.
Ingrediente
200 grame făină mălai (macin mălaiul dacă nu am făină)
150 grame făină năut
100 grame făină orez
60 ml ulei măsline
250 ml apă
1 linguriță sare
1 linguriță sirop agave/zahăr cocos
4 grame drojdie uscată BIO-VEGAN ( plic de la Bebe Tei sau DM)
ierburi uscate/usturoi/ulei măsline pentru presărat deasupra
Eu pun toate ingredientele în Thermomix, dar dacă nu aveți, amestecați în modul tradițional ingredientele uscate, apoi cele umede, după care împreună. Compoziția rezultată este lichidă. Se pune hârtie de copt în tavă și se toarnă compoziția, se presară ierburile sau mirodeniile preferate, se stropește cu ulei măsline și se dă la cuptorul preîncins (180 grade) până se rumenește și trece testul scobitorii (aproximativ 20-30 minute).
Se consumă imediat, goală , fără nimic așa că dacă o planificați pentru un meniu faceți mai multă.
Eu am introdus-o în meniul de Sărbători pentru că merge de minune cu pateurile vegetale sau doar cu un pahar de vin ( vezi aici).
Nu uitați de atelierul din 16 decembrie de la Satya pentru că facem biscuiți fără gluten cu portocale și ghimbir !!! Detalii aici .
Decembrie liniștit !
Andra
Join the discussion
Din pacate la cantitatile pe le-ai dat nu mi-a iesit o coca „care se toarna” ci un bulgare tare, deci am mai pus apa. Uleiul de deasupra a patruns in coca , nu a facut crusta pe care o vad in poze.
Foarte ciudat ce imi spui, imi pare rau ca nu a iesit, eu am facut-o in repetate randuri si ma uit mereu la reteta, inclusiv la cantitatile din reteta si a iesit de fiecare data, inclusiv la atelier live. Poate difera fainurile. Crusta nu se face oricum de la ulei. Făina de năut absoarbe multă apa, se umflă precum năutul în apă, poate ai manevrat prea mult timp coca și s-a întărit.
Pingback: BAZELE GATITULUI VEGETARIAN – PARTEA III | Asociatia Vegetarienilor din Romania
Pingback: Care e problema cu glutenul și o rețetă delicioasă fără gluten – Amoraws
La cantitatile astea nu iese nimic. Nici macar nu ajunge sa cuprinda fainurile, daramite sa curga. Nici vorba. Nu stiu cum dumneavoastra va iese, si curge, dar suntem deja doua persoane care spunem ca nu iese nimic.
Am mai pus cel putin inca 100 ml apa, ca se cuprinda bine fainurile si sa fie moale. Acuma e la cuptor. Probabil va fi inca o incercare sortita esecului, si aruncata la gunoi.
Imi pare tare rău Adriana că nu îți iese, am refăcut și eu rețeta, de data asta folosind un cântar de bucătărie, nu pe cel de la robotul Thermomix care știu că poate da erori. Și de data aceasta mi-a ieșit minunat,tot ușor lichidă compoziția. Mă gândesc că poate nu ai mălaiul măcinat, eu spun acolo că îl macin întâi. Sau poate cântarul e de vină….
Mda, nici mie nu mi-a iesit reteta. E drept ca am inlocuit faina de naut cu faina de orez, iar malaiul este din cel super-fin. Insa a mai fost nevoie de cel putin inca 100 ml apa. Probabil faina de malai pe care o folosesti tu este foarte fina, sau… nu stiu, o hidratezi inainte? Altfel nu imi explic.
Sincer nu îmi explic nici eu, pentru că am refăcut rețeta de fiecare dată când cineva mi-a spus că nu a ieșit. Eu macin mălaiul în Thermomix înainte și am folosit tipuri diferite de mălai….