Orez cu alge și urechi de lemn sau aș fii putut să îi zic orez asiatic, deși nu știu dacă această combinație de ingrediente este ceva ce se întâlnește pe acolo…. Eu vroiam să fac niște paste penne cu alge și ciupercile cu denumire ciudată dar nu aveam suficiente pentru 3 porții așa că m-am adaptate materiei prime din casă.

Este cel mai crocant, pufos și aromat orez. Combinația de texturi și arome este demențială. Este și cea mai sățioasă masă de prânz pe care o poți servi. Noi am mâncat la ora 14 orezul asezonat cu mult pătrunjel tocat și germeni de broccoli, unic fel de mâncare și nici după ora 21 nu aveam senzația de foame încă. Nu, nu eram balonați, cum se poate întâmpla după năut, fasole, linte. Fibrele din alge și ciuperci au fost pur și simplu suficiente.

Ce sunt aceste ciuperci – Urechile de lemn sau urechile de copac sunt nişte ciuperci crescute pe lemn mort, provenite din Asia, mai precis din China. Se folosesc adesea în mâncărurile chinezeşti, nu atât pentru gustul lor (căci nu prea au gust), cât mai ales pentru textura specifică pe care o conferă preparatului. Sunt bogate în calciu, fier, potasiu, zinc, și se crede că ajută la scăderea colesterolului din sânge, reduce riscul de infarct, contribuie la vindecarea răcelilor și durerilor în gât. 100 de grame de ciuperci urechi de lemn înseamnă 296 de calorii, 10 grame de proteine și  75 grame de glucide.

Ingrediente (5 porții)

200 grame orez basmati

50 grame ciuperci urechi de lemn deshidratate 

80 grame alge deshidratate

3 cm ghimbir ras

50 gr. ceapă verde – 3 fire

3 căței de usturoi

80 gr. morcov – 1 bucată medie

600 ml apă plată

4-5 linguri sos soya

1 lingură mirodenie 7 Spices 

1/4 linguriță scorțișoară

2 prafuri piper cayenne

3-4 linguri ulei măsline pentru călitul legumelor

 

Trebuie să vă spun că eu îmi iau ciupercile urechi de lemn de la Cora, punguță mică. Nu am găsit poza lor pe site așa că am preferat să vă arăt cum sunt ele ca să știți ce căutați. Se găsesc la raionul mic cu sos de soya, wasabi, alge nori, tot felul de conserve și borcane asiatice. Merg foarte bine și orice alte ciuperci uscate în caz că nu găsiți. Algele le iau de la plafarul de lângă casă,  dar le găsiți la Bebe Tei cam tot timpul.

Am început pregătirile de dimineață prin punerea în apă a algelor și ciupercilor. 30 minute sunt suficiente ca să se hidrateze dar eu de obicei le las câteva ore, chiar și peste noapte. După hidratare este foarte important și să fie spălate bine. Ciupercile pot ascunde pietricele, nisip, chiar și mici cochilii printre ele.

Le-am clătit bine și tocat cât de mărunt am avut răbdare. Le-am pus deoparte, amestecate, într-un vas.

Am tocat și morcovul, ceapa verde, usturoiul și le-am pus cu ulei de măsline în tigaie pentru o ușoară călire. Am adăugat și ghimbir dat pe răzătoare, orezul și le-am amestecat pentru 2-3 minute, la foc mic. Am adăugat apa, ciupercile, algele, sosul de soya și mirodeniile și am lăsat la fiert cu capac pentru circa 10 minute când m-am dus să verific starea lor. Mai aveau apă, așa că doar am amestecat puțin și am mai lăsat încă 7-8 minute la fiert, foc mic. Timpul de pregătire și cantitatea de apă depind și de orezul folosit. Dacă alegeți unul sălbatec sau chiar negru va fii nevoie de puțin mai multă apă și mai mult timp. De obicei orezul se fierbe în cantitate dublă de apă, iar eu am triplat pentru legume, alge și ciuperci.

Eram sigură că am făcut trei porții, dar sunt 5  chiar 6, în primul rând datorită sațietății lor. Așa că am avut și a doua zi. Foarte potrivit pentru a fii luat la birou, poți să îți pui deoparte  2 caserole, pentru luni și miercuri de exemplu, se păstrează excelent la frigider. Poți să adaugi o lingură, două de orez într-o salată verde și ai un prânz super potrivit chiar și după un antrenament la sală.

Papa bun să avem !

Andra