Cafeaua și ce mai poți face cu ea în casă, mai ales dacă nu prea ești consumatoare a acestui lichid atât de apreciat.

Eu nu am cultul cafelei, v-am mai spus, sunt genul ceai verde dar soțul meu adoră cafeaua la ibric, așa că în fiecare dimineață îi pregătesc aproximativ 400 ml de cafea. În funcție de timpul pe care îl are la dispoziție, 2-3 zile pe săptămână rămân în ibric aproximativ 50-100 ml.

Cum nu îmi place să fac risipă de alimente am decis la un moment dat să nu mai arunc restul de cafea și nici zațul.

Cred că știe toată lumea că zațul de cafea se poate folosi ca scrub, știam și eu, doar că nu mă mobilizam să fac asta decât o dată pe an cred. Ei bine acum mi-am făcut un borcan de zaț pe care îl am pe marginea căzii ca să nu uit să îmi fac cel puțin de 2 ori pe săptămână un astfel de tratament.

Mai mult chiar am îmbunătățit scrubul cu o linguriță vârf de bicarbonat alimentar și câteva picături de ulei esențial de portocale sau geranium (dar nu mai mult de 2-3 picături la 2 linguri zaț și una de bicarbonat). Bicarbonatul îți curăță pielea într-un mod fantastic, eu îl folosesc în locul sării de baie pentru că nu usucă pielea. Tenul meu este cu tendințe spre uscare iar după o baie cu sare pielea de pe picioarele mele devenea aspră. Așa că m-am documentat, iar Monica Dascălu de la Beauty, Mind and Spirit care are printre pregătiri și atestatul de cosmeticiană mi-a recomandat bicarbonatul, dar atenție bicarbonatul de calitate, de la plafar, nu cel din supermarket. Este important să nu conțină aluminiu sau alte substanțe care mai mult rău pot face decât bine.

Uleiul de  Geranium provine din floarea de geranium (muşcata-trandafir), folosită de-a lungul istoriei pentru igienizarea rănilor, dar şi pentru îmbunătăţirea texturii pielii. Este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru combaterea celulitei, datorită proprietăţilor sale astringente, antiseptice, tonice, diuretice, hemostatice. În plus, poate ajuta la dezechilibrele hormonale şi ajută la hidratarea pielii.

Uleiul de portocale ajută la creşterea metabolismului, ceea ce duce la pierderea kilogramelor nedorite şi a celulitei. Are proprietăţi antinflamatoare şi anticancerigene, ajutînd în acelaşi timp în detoxifiere.

Recomandarea mea este să folosiți uleiurile de la Vivasan, Doterra, Young Living pentru rezultatele potrivite. Cele care se găsesc în plafare nu au întotdeauna cantitatea optimă de ulei esențial natural și sunt combinate și cu alte componente nu tocmai naturale. Dacă totuși alegeți pentru început un astfel de ulei faceți un test antialergic cu o picătură direct pe piele și dacă nu pățiți nimic în 24 ore puteți să îl folosiți la prepararea scrubului. Nu îl folosiți intern !

Revenind la restul de cafea, am descoperit o utilizare foarte bună pentru musafirii neașteptați. Cuburile de gheață de cafea. Din ibricul cu zațul bine sedimentat la fund scurg restul de cafea în tava de cuburi de gheață.

Aceste cubulețe sunt ideale pentru o băutură rece de cafea, Ice Coffee Latte, mult mai naturală decât cele de la cafenea. Într-un pahar de lapte vegetal se adaugă 3-4 cuburi, sau mai mult, în funcție de gusturi,  1-2 lingurițe îndulcitor lichid (agave, arțar, nectar cocos, miere), puțină vanilie pudră, scorțișoară sau orice altă mirodenie de prin casă (pudră ghimbir, nucșoară, amestec de mirodenii turtă dulce etc.), poate chiar un căpăcel de rom sau wiskey . Posibilitățile sunt nelimitate pentru o băutură atât de apreciată pe timp de vară, dar cu un conținut caloric mult mai redus, mai naturală și mai accesibilă financiar.

Sinceră să fiu pe mine mă șochează mereu prețurile imense ale acestor bombe calorice, total nesănătoase din cafenea și dependența pe care o dau în ciuda conștientizării nocivității lor !!! Știu…..sunt un fel pe party pooper…
     Cuburile de cafea înghețată  se mai pot folosi și la răcirea cafelei mult prea fierbinți dimineața, când te grăbești și te enervează că nu poți îți poți bea imediat energizantul.

Sper să vă fie de folos aceste trucuri din bucătărie, voi încerca să postez și altele de acum încolo.

Cu drag,

Andra