Clătite cu spanac, fără gluten, din făină de năut, cu puțin usturoi și chimen ! Minunate, foarte aromate și verzi, se fac foarte simplu, doar procesul de prăjire al lor este un pic mai lung din păcate. Aș face de 2-3 ori pe săptămână dacă ar dura mai puțin.

Am tot făcut clătite/ lipii din năut dar cu spanac, usturoi și chimen nu mai încercasem. Așa mult mi-a plăcut aroma chimenului pe care l-am tras la tigaie înainte, spanacul combinat cu usturoi…..le-am mâncat pe toate 7 la o masă, în două persoane…iar săturatul a avut loc după prima clătită. Sunt foarte sățioase, năutul este proteic și se digeră la fel de greu ca o porție măricică de friptură. Așa că nu trebuie să faceți ca mine, păstrați și pentru a doua zi sau împărțiți cu mai multe persoane.

Ingrediente

200 gr. spanac congelat și decongelat

3 căței de usturoi

250 gr. făină năut

300 ml apă plată

30 gr. ulei măsline

1/2 linguriță sare

1 linguriță semințe chimen

ulei cocos pentru prăjit

Am blenduit frunzele de spanac cu usturoi, sare și ulei, am adăugat apa plată și făina de năut treptat-treptat. Am lăsat aluatul într-un castron să se umfle puțin. Am tras la tigaie semințele de chimen cu câțiva stropi de ulei cocos, până au început să sară și să se simtă parfumul lor, apoi le-am turnat în compoziție.

În tigaia unsă cu ulei de cocos am turnat câte un polonic pe care nu l-am întins în toată tigaia în strat subțire, precum se face la clătitele clasice. Nu merge așa, se vor lipi. Ideal este să fie precum clătitele americane, pancakes. Se întorc pe partea cealaltă atunci când s-au dezlipit bine marginile lor. Pe partea cealaltă le-am ținut 30-40 secunde, iar pe prima parte 1 minut. De altfel o parte va fii mai prăjită iar cealaltă mai verde, așa cum se vede în poza de mai sus.

Din experiența mea la prăjit chestii fără gluten vă spun că dacă nu ies produsele, de cele mai multe ori tigaia este de vină. Este foarte important să aveți o tigaie bună, aderentă, dar chiar și așa, după un timp încep să lipească și trebuie înlocuite. Cu cât vor fii mai micuțe și mai groase clătitele cu atât se vor dezlipi mai ușor.

Noi le-am mâncat cu salată și sos iute, Sriracha !

Zile însorite să avem !

Andra