Prăjitură întoarsă cu prune și nectarine, deși una bucată prăji nu a vrut să se răstoarne și a rămas pe genul crumble. Combinația de prune și necatarine este foarte reușită, sucul care îl lasă fructele în timpul coptului alături de scorțișoară și rom sunt o încântare și fac foarte specială această prăjiturică. Nu are nevoie nici de mult îndulcitor, eu am folosit puțin zahăr de cocos, cred că ar merge și fără zahăr sau cu mai puțin, cu un îndulcitor lichid la servire, precum sirop arțar, agave, nectar cocos, miere etc.

Aluatul este fără gluten, din făină  de năut și orez, fără psyllium, chia sau in, deci din acest motiv a crăpat la copt. Este ușor făinos, foarte compatibil cu sucul aromat lăsat de fructe. Parfumul pe care l-a lăsat în casă la coacere o fac perfectă pentru o dimineață de weekend sau vacanță !

Ingrediente (10-12 porții)

1 nectarină tăiată în două

6 prune tăiate în jumătate

2 linguri zahăr cocos pentru fructe

coaja unei lămâi bio sau 2 picături ulei esențial lămâie

4 linguri rom

1/2 linguriță scorțișoară

              Se amestecă fructele tăiate în jumătate cu romul, zahărul și scorțișoara și se lasă la marinat 20-30 minute într-un castron.

  Aluatul 

250 gr. făină orez

100 gr. făină năut

80 gr. ulei sâmburi de struguri

200 gr. lapte cocos/apă minerală

sucul de la fructele marinate

50 grame zahăr cocos

1 praf sare

8 gr. praf copt fără gluten (1/2 plic)

         Am uns cele două vase cu puțin ulei de sâmburi struguri și am așezat fructele frumos. Am pregătit aluatul, prin amestecarea tuturor ingredientelor în robot, întâi uscate, apoi le-am adăugat pe cele umede treptat-treptat. Consistența trebuie să fie ușor lichidă, să curgă printre fructe. Nu îl faceți înainte pentru că se va întări deoarece năutul absoarbe apa și se umflă, exact ca și boabele  lăsate în apă.

 

Am copt prăjiturile la 180 grade C, cuptor preîncălzit, timp de 20 minute, până s-a rumenit frumos aluatul. Le-am lăsat să se răcească, am despărțit cu ajutorul unui cuțit cu vârf marginile aluatului de vas și am răsturnat pe o farfurie prăjitura. Una dintre ele s-a răsturnat perfect, cealaltă a refuzat și am lăsat-o în vasul de coacere. Merge foarte bine și cu înghețată pe deasupra !