Rulouri de primăvară cu fasole și spanac ….ca să vină mai repede primăvara…sau pentru că ne apropriem de Paște și trebuie să ne impresionăm invitații cu preparate de post deosebite. Pretexte pentru mâncare bună nu avem nevoie, nu-i așa ?
Eu sunt o mare iubitoare de fasole și nu de clasica fasole cu gust de afumătură ci de fasolea în tot felul de preparate cu notă exotică, de la fasolea gen taco mexican, spaghete cu fasole cum mânâncă italienii, chiftele din fasole numai bune pe post de burgeri vegetali, acaraje braziliene (un fel de falafel al lor) și chiar dulciuri cu fasole cum ar fii negresele sau înghețata pe care încă nu m-am mobilizat să le bucătăresc, dar le am pe listă.
Consumul frecvent de fasole este considerat responsabil pentru starea de vitalitate și longevitatea mediteraneenilor. În multe provincii din Italia, Franța sau Spania fasolea reprezintă alimentul principal al dietei localnicilor, tot aici înregistrându-se o rată a îmbolnăvirii mică și o speranță a vieții mult mai mare.
Dacă vrei să slăbești și să îți menții greutatea ideală trebuie să consumi fasole pentru că o cană din aceste bobițe asigură mai mult de jumătate din cantitatea de fibre recomandată zilnic pentru o bună funcționare a organismului. Această cantitate de fasole conține numai 85 de calorii, dar foarte bogată în proteine, ceea ce explică de ce acest aliment ține atât de bine în frâu senzația de foame, menținând în același timp un nivel optim de energie în organism (prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge).
Eu îndrăznesc să te sfătuiesc să nu folosești fasolea de la conservă, chiar dacă ți se pare mai comod. Nu mai are aceleași proprietăți, ba chiar primești și niște conservanți în plus. O lași peste noapte la hidratat, iar dimineața cât pregătești tu micul dejun și te aranjezi a și fiert. O poți păstra la frigider până la prânz sau chiar a doua zi ca să o prepari.
Ingrediente (6 rulouri și 2 porții de fasole)
700 grame de fasole roșie fiartă ( cam 400 grame puse la hidratat)
250 grame frunze de spanac
1 legătură de ceapă verde
1 ardei iute
1 lingură boia afumată
1 linguriță rasă de sare
200 ml suc de roșii sau piure de roșii
1 linguriță boabe chimion
6 foi de orez
4 linguri ulei măsline
Înainte de a ajunge la pachețele este foarte important să avem fasolea fiartă și clătită. Eu o pun la fiert cu 1 lingură de semințe chimen care mai rămân și la strecurare. Mie îmi place gustul de chimen și astfel nu am niciodată probleme cu digestia fasolei, năutului sau lintei. Dacă ție nu îți place poți să pui bicarbonat sau/și frunze de dafin.
Odată încheiată operațiunea fasole, trecem la spanac pe care îl tragem puțin (5-10 minute) la tigaie cu semințele de chimion, ceapa verde și ardeiul iute, în ulei de măsline. Într-un bol mare amestecăm fasolea cu spanacul, sosul de roșii, sarea, boia, gustăm și mai asezonăm după gustul nostru.
Umplem un bol larg cu apă caldă și pregătim o planșă de plastic (pe lemn se vor lipi foile) pentru a ambala pachețelele. Foaia de orez se înmoaie în apă caldă până devine flexibilă, după care se așează cu grijă pe planșă și se umple cu amestecul de fasole și spanac. Se rulează, la fel ca o sărmăluță și se așează în tava cuptorului, pe foaie de copt. Odată făcut primul rulou poți să dai drumul cuptorului, la 200 grade C pentru a se preîncălzi.
Repeți operațiunea în funcție de câte rulouri vrei sau până se termină compoziția. Eu am avut doar 6 foi în pachet așa că am pus surplusul de compoziție într-un vas de lut.
Am uns rulourile cu ulei de măsline amestecat cu câteva prafuri de turmeric (așa imit eu gălbenușul) și am dat la cuptor 30 minute, scăzând temperatura la 160 grade C. Am pus și vasul de lut cu restul de compoziție.
Rulourile s-au crocănțit parțial, în mijloc fiind încă elastice. Am servit cu sos iute, mai exact pastă Harissa.
Combinația de texturi și arome m-a dat gata. Unul dintre cele mai gustoase prânzuri de până acum.
Să îmi spuneți părerea când le încercați !
Andra
Join the discussion