Masala Dosa  este un fel  de mâncare  preparat în partea de sud a Indiei, în special în jurul statului Karnataka. Dosai, adică clătitele se fac dintr-un aluat moale din linte și orez. Acestea sunt lăsate să fermenteze în apă peste noapte, iar a doua zi sunt pasate împreună, astfel încât să rezulte o pastă subțire.

Se ia cu un polonic câte puțin din acest aluat, se toarnă într-o tavă mare și se prăjește în ghee (unt limpezit), un tip de grăsime omniprezent în bucătăria indiană. Când este gata, dosa se umple, ca și clătitele sau lipiile. Însă dosa sunt mult mai interesante, întrucât exteriorul este crocant, dar clătita este mult mai moale în interior.Drept umplutura se folosesc tot felul de legume, de obicei cartofi fierți si ceapă prăjită, asezonate cu un amestec iute de condimente picante (numit masala). Clătitele se servesc cu un sos chutney mai puțin condimentat, cel mai îndrăgit fiind cel facut cu nucă de cocos, chiar iaurt de cocos.

Cel mai complicat mi s-a părut  să fac clătitele, mă tentează să încerc și această variantă fermentată, dar trebuie să mă organizez mai bine și să acord ceva timp acestei operațiuni. Așa că am ales să fac clătitele mele cu făină de orez, care sunt tot crocante la exterior și moi în interior. Oricum cel mai mult a durat această operațiune, cam 1 oră pentru 6-7 clătite.

Am ales să asezonez cu sos tahini, în loc de iaurt cocos dulce, pentru că îmi place foarte mult cum se combină pasta de susan și cartoful dulce….iar iaurt de cocos oricum nu aveam, după cum bine știți nu se găsește prea ușor unul bun, fâră zahăr în el.

În rest, a fost foarte ușor și plăcut.

Ingrediente

670 gr. cartofi dulci tăiați cubulețe și fierți

15 gr.  ardei iute (verde și roșu)

100 gr. – 5 fire de ceapă verde

2 cm ghimbir ras

1 lingură linte roșie hidratată 30 min.

1 lingură semințe susan

1 lingură semințe muștar

1 linguriță sem. chimion

sare după gust

1 linguriță pudră curry

1/2 linguriță pudră turmeric

3 linguri ulei cocos

vlăstari, verdeață pentru asezonat

 pastă tahini după gust

       Am început prin a pune cartofii dulci la fiert. Într-o tigaie am pus la călit ceapa, ardeiul iute, ghimbirul, semințele, lintea timp de 3-5 minute după care m dat deoparte. Când cartofii au fost fierți (atenție să nu fie prea fierți, să nu se sfărâme), i-am strecurat și i-am pus în tigaie alături de mirodeniile și legumele călite deja. Am mai adăugat puțin ulei de cocos, pudrele de curry și turmeric și am mai lăsat pe foc, amestecând din când în când vreo 7-10 minute, să prindă puțină crustă cartofii.

Am pus în centrul clătitei umplutură din belșug, verdeață și sos tahini. Senzaționale ! Genul meu de street food !

Zile condimentate !

Andra