Cui nu îi plac quiche-urile sau mai pe limba noastră tartele sărate ? Sincer nu cred că sunt prea mulți care ar zice nu. Când mai e vorba și de crustă perfectă fără gluten și compoziție vegană, colorată și plină de ingrediente delicioase…. se răzgândesc și cei mai cârcotași sau mofturoși.

Blatul de tartă l-am făcut în repetate rânduri cu diverse umpluturi, este foarte bun, crocant dar nu tare, se coace direct cu umplutura în 15-20 minute și nu simți că ar fii diferit la gust față de crustele cu făină albă. Pentru mine este perfect ! Nu l-am folosit încă la tarte dulci dar sigur merge, trebuie să îmi trec pe listă.

Cantitățile sunt pentru  o tartă de 26 cm diametru, o inimioară decor plus o mini tartă de 10 cm diametru.

Ingrediente

  •   220 grame făină mei/orez
  • 120 grame făină năut
  •  1 linguriță vârf de amidon
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță semințe in
  • 50 ml ulei floarea soarelui
  • 200 ml apă

Se amestecă ingredientele uscate, după care se adaugă cele umede. Eu amestec în robot dar merge foarte bine și cu o lingură într-un bol. Compoziția nu este tocmai un aluat, este mai lichidă și lipicioasă, cam ca la brioșe. Se toarnă în tava de tartă unsă în prealabil cu ulei de cocos sau tapetată cu hârtie de copt și se aranjează frumos cu o lingură umedă sau cu mănuțele ude. Se înțeapă cu furculița din loc în loc după care se toarnă umplutura.

Placinta Tofu Articol

Umplutura

  •  1 cutie tofu Inedit dat pe răzătoare
  • 1 borcan anghinare în ulei (250 grame)
  • 1/2 borcan roșii uscate în ulei (140 grame)
  •  2,3 prize piper alb
  •  busuioc, oregano uscat după gust
  •  2 căței de usturoi tăiați fin

 

Am început prin a stoarce roșiile și anghinarea. Anghinarea chiar am și clătit-o în sită pentru că mi se părea prea uleioasă ….mi-ar fi plăcut să găsesc anghinare crudă și roșii uscate fără ulei dar nu am avut noroc . Am mai mărunțit unele roșii și bucăți de anghinare și le-am amestecat într-un bol cu toful dat pe răzătoare, ierburile uscate, piperul și usturoiul tocat. Datorită uleiului de la roșii compoziția s-a legat ca și cum aș fi folosit ou.

 Am întins uniform umplutura peste crusta de tartă, am fixat inimioara în centru și am dat la cuptorul preîncălzit- 180 grade,  pentru 20 minute. Nu mi-a ajuns umplutură și pentru tarta mică, pe aceea am făcut-o cu ceapă verde și tofu cu mărar.

Tare bună a fost , dar aștept impresii de la voi !

PS – joi, 18 februarie facem focaccia fără gluten la atelierul de la Satya . O să fie delicios și distractiv !

       Andra