Tort Fancy-Crunchy odată pentru că are această formă specială (achiziție nouă de la Cofetarul Isteț ) și doi pentru că blatul este cu nuci caramelizate. Este un tort divin, din care nu te poți opri din mâncat. Dulce, sărat, light, răcoritor, crocant….perfect…și asta o spune o mare iubitoare de ciocolată.
Partea superioară este făcută fără foc, dar pe etape pentru a obține efectul de inserție, iar blatul este fără gluten, copt, apoi fărâmițat și caramelizat alături de nuci, pus în forma de tort, peste crema de cocos înghețată.
Caramelul sărat era în mintea mea cam de mult timp și mă bucur tare că am reușit să fac un borcan. Îl și văd peste bucăți de ananas, măr, dovleac copt …gustări absolut delicioase în zile aglomerate. Dacă rezistă în frigider…. pentru că a fost descoperit imediat și se gustă ocazional (de câteva ori pe zi) cu lingurița. O să încep cu el.
Ingrediente
200 ml lapte migdale consistent sau gras, făcut în casă, cu o cantitate mai mică de apă decât de obicei
125 gr. mix de zahăr de cocos, zahăr mesteacăn și puțină melasă
1 linguriță vârf de sare grunjoasă
6 linguri de ulei cocos (netopit)
Am folosit mix de zahăr pentru că nu aveam cantitate suficientă din unul singur, voi nu trebuie să faceți așa. Rețetele clasice de caramel sunt cu o cantitate egală de zahăr și smântână (200 zahăr se fierb cu 200 smântână iar la final se adaugă unt), dar pentru gustul meu este mult prea dulce, așa că îmi asum o consistență mai fluidă.
Într-o tigaie bună sau vas se pune mixul de zahăr și laptele de migdale și se lasă la fiert, amestecându-se din când în când timp de 3-5 minute. Se adaugă și sarea, untul de cocos, se amestecă cu un tel să se încorporeze bine și se oprește focul. Eu l-am turnat fierbinte într-un borcan, iar când s-a răcit total i-am pus capac și depozitat la frigider.
Când alegem să facem prăjituri în astfel de forme de silicon, executarea începe de sus în jos, deci de la cremă spre blat.
Crema de cocos
Ingrediente
100 gr. caju hidratat
400 ml. cremă cocos pentru gătit
80 gr. miere
1 praf sare
1/2 baton vanilie
80 gr. unt cacao
2 cm ghimbir
10 gr. tărâțe psyllium
2 prafuri cardamom
Toate ingredientele se mixează bine de tot în robot până la omogenizare. Eu am pus deoparte un sfert din cremă (la temperatura camerei) iar restul l-am turnat în forma de silicon și am pus la congelator.
Inserția de morcovi
260 gr. morcovi rași fin (cam 4 morcovi medii)
50 gr. stafide
3-4 prafuri nucșoară
3-4 prafuri scorțișoară
10 gr. suc lămâie ( zeama de la 1/2 lămâie)
răzătura unei lămâi
50 gr. miere
20 gr. ulei cocos
10 gr. semințe chia
Într-un castron se pun morcovii cu mierea, lămâia, stafidele , chia și mirodeniile și se lasă 30 minute să emulsioneze. În tot acest timp veți observa că se formează destul de mult lichid, deși stafidele și chia au rolul de a absorbi. Eu am transferat amestecul într-o sită și l-am presat cu lingura pentru o mai bună scurgere. La final am adăugat și ulei de cocos pentru a fii sigură că nu se împrăștie.
Când crema de cocos s-a întărit am pus cât de liniar am putut, în centrul ei, în strat înalt compoziția de morcovi. Cu ajutorul unei spatule am presat și nivelat stratul, pe toate cele 3 laturi iar pe marginile rămase libere am pus crema de cocos păstrată la temperatura camerei. Mi-a ajuns crema și să acopăr stratul de morcovi, astfel că am obținut în secțiune un oval portocaliu aproape perfect, înconjurat de cremă albă. Am dat la congelator forma și m-am apucat de blat.
Blat
60 gr. făină năut
30 gr. făină cocos
100 gr. morcovi rași
1 capac rom
50 gr. zahăr mesteacăn
răzătura de la o lămâie
sucul de la 1/2 lămâie
50 gr. miere
40 gr. ulei struguri
120 grame apă plată
1/2 plic praf copt
+
100 gr. nucă mărunțită grosier
120 grame zahăr cocos
Am amestecat toate ingredientele în robot, am preîncălzit cuptorul, și am pus la copt pentru 15 minute, la 180 grade C, pe foaie de copt, într-o tavă dreptunghiulară de dimensiune mică (cam 1/4 din tava de cuptor). Nu contează forma prea mult pentru că oricum îl vom fărâmița la sfârșit. Blatul trebuie să treacă testul scobitorii.
Când blatul s-a răcit l-am fărâmițat cu mâna și amestecat cu nuca. În tigaie am pus zahărul să se topească, la foc mic, fără să amestec în el, doar mișcând tigaia. Când a devenit parțial fluid am adăugat și amestecul de blat cu nucă și cu ajutorul unei spatule de lemn am tot amestecat timp de vreo 3 minute. Am scos forma de tort de la congelator și am turnat amestecul de caramel. Am presat și modelat cu o lingură pentru ca blatul să ajungă pe toată suprafața/baza prăjiturii. Mi-a mai rămas blat caramel din care am format 12 biluțe, viitoare cake pops sper eu (le-am ascuns în congelator pentru o surpiză dulce într-o zi aglomerată).
Am lăsat la congelator până a doua zi tortul. Prăjitura trebuie să fie congelată la scoaterea din formă pentru a se menține astfel.
Am așezat pe un platou, stropit din belșug cu sos de caramel sărat și decorat cu bețișoare de morcov. Am servit la 2 ore după montarea lui, timp în care a stat la frigider.
Cel mai bun tort mâncat până acum ….și tocmai am terminat un curs de cofetărie (nu, nu era vegetarian, vegan, raw sau fără gluten) unde am testat niște minunății de prăjituri !!!
Tortul depășește puțin 1 kg – 8 felii măricele segmentate deja de formă, dar se pot obține mai multe.
Cu drag și dulceață în suflet,
Andra
Join the discussion