Hummus sau fasole fava bătută sau …. pate din fasole fava,  nu oricum ci cu leurda, vedeta primăverii (pentru mine cel puțin), oricum îi zicem  a fost foarte bun și hrănitor.

Cred că mulți nu știți despre fasolea fava , nu-i așa ?

Fasolea fava (sau faba) este acel tip de fasole cu bobul foarte mare (broad beans), originară din Africa de Nord , Orientul Mijlociu și Asia de sud-vest. Este o sursă foarte bună de fibre și are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Se servește la mic dejun sub formă de salată sau supă groasă alături de lipii . Un mic dejun foarte consistent și furnizor de energie pentru o zi lungă de muncă. Din acest motiv m-am gândit să o numesc hummus … și adaptat la primăvara românească….cu leurdă și servit cu ridichi.

O puteți achiziționa sub forma de conserve (magazine arăbești), proaspată la noi nu am văzut sau uscată cum am găsit-o eu . Fasolea fava este bogată in nutrienți, în proteine ​​și fibre dietetice, este  foarte săracă în grăsimi, nu conține grăsimi saturate și este o sursă excelentă de substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea umană, cum ar fi vitaminele și mineralele.

Acesta fasole este o sursă de hrană bogată în vitamina B1 sau tiamina, fier, cupru, fosfor, potasiu și magneziu, reprezentând 10-19 la sută din valoarea zilnică recomandată, sau DV, pentru fiecare 1/4 ceașcă de boabe.

Vitamina B1 este importantă pentru o bună funcționare a sistemului nervos și metabolismului energetic; fierul este o componentă esențială a unei proteine ​​responsabile pentru transportul de oxigen în sânge; și cupru, împreună cu fierul, ajută la formarea celulelor roșii din sânge. Fosfor și magneziu sunt importante pentru menținerea oaselor puternice, iar magneziu, împreună cu potasiu, ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Fasolea fava este, de asemenea, o sursa excelenta de acid folic, și mangan. Acidul folic sprijină funcția sistemului imunitar, sănatatea cardiovasculară si ajută la formarea celulelor roșii din sânge.  Manganul este responsabil pentru metabolismul carbohidraților, proteinelor și a colesterolului.
O porție –  o cană de fasole fava fiartă fără sare oferă 187 de calorii, 33 grame de carbohidrați, 9 grame de fibre, 13 grame de proteine, 1 gram de grăsimi și colesterol.

În plus, această porție oferă avantajul de 177 de micrograme de acid folic, sau 44 la sută din valoarea de zi cu zi, bazată pe o dietă de 2.000 de calorii.

Humus de fasole Fava

Ingrediente

650 grame fasole hidratată ( aproximativ 400 grame înainte de hidratare) peste noapte apoi fiartă

sucul de la 2 lămâi

3 căței de usturoi

1 linguriță sare

1 linguriță boia iute

1 lingură paprika afumată

4 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece

apă plată în funcție de consistența dorită

1 legătură leurdă tocată mărunt pentru final

Punem toate ingredientele în robot (fără leurdă) și mixăm până obținem o cremă fină, groasă și potrivită gustului nostru . Adăugăm leurda tocată fin, încorporăm, așezăm frumos  hummusul într-un bol, presărăm sumac, boia, garam masala sau orice alt condiment avem chef, verdeață, vlăstari , ulei măsline, ceapă etc. Merge foarte bine și cu ridichi că doar e primăvară.

Bun și sănătos, așa cum știu că vă place !

Andra