Mucenici moldovenești pentru că am origini moldovenești, pentru că nu îmi plac cei în zeamă … iar fără gluten pentru că așa îmi priesc (deși nu sunt celiacă și nici intoleranță nu am) iar fără zahăr pentru că există Green Sugar, deci se poate.

Sinceră să fiu nu credeam că o să iasă buni dar vroiam să încerc neapărat. Surpriză – au fost foarte buni….exact au fost, 10 covrigi dați dispăruți într-o după-amiază. Dar mai facem, că se pregătesc repede și ușor  doar din câteva ingrediente.

Timpul de dospire nu știu dacă are rost să îl respectăm având în vedere că făinurile fără gluten nu cresc….eu am lăsat o oră înainte de formarea opt-urilor și încă 30 minute în tavă …nu am observat nici o creștere așa că presupun că e suficient să lăsăm 30 minute după frământarea aluatului.

Ingrediente

400 grame făină  Soriz/orez

150  grame făină mei/orez

1/2 plic de drojdie uscată vegană și fără gluten

3 și 1/2 lingurițe pudră Green Sugar 

1 lingură tărâțe psyllium

1 praf sare

40 grame ulei sâmburi de struguri + 20 grame ulei cocos + 1 linguriță ulei cocos sos

125 ml lapte vegetal călduț

125 ml apă plată călduță

sucul de la 2 portocale

coaja unei lămâi

2 linguri sirop agave/artar/nectar cocos/miere

nucă măcinată după gust

Mucenici fără zahăr

În rețetele fără gluten ai rezultate mai bune când combini două feluri de făină !

Am început prin a amesteca în robot ingredientele uscate – făinurile, 3 lingurițe pudră green sugar, drojdia uscată, târâțele de psyllium, apoi am adăugat treptat ingredientele lichide (laptele și apa călduțe topesc, uleiul de struguri, uleiul de cocos care se topește de la lichidele calde). Am amestecat până am obținut o bilă de aluat nelipicios, închegat dar ușor fărâmicios. L-am scos într-un bol, am acoperit cu șervet și am lăsat la dospire timp de 1 oră.

Gândindu-mă că este posibil să crape la cuptor am decis că trebuie să  îi ung cu ceva,  să înlocuiesc și oul bătut din rețeta clasică așa că am gândit un sos – am amestecat 1 linguriță ulei cocos cu coaja unei lămâi și 1/2 linguriță pudră Green Sugar. 

După expirarea timpului de dospire am împărțit aluatul în 10 bile (făcut rulou întâi). Pe blatul de lucru pudrat cu făină de orez mi-am dat seama că nu pot forma opt-uri în modul clasic, pentru că aluatul nu este suficient de elastic. Așa că am format din fiecare bilă întâi un dreptunghi aplatizat cu mâinile, l-am strâns la mijloc transformându-l în fundiță, apoi am găurit  în centru cu degetul fiecare parte a fundei. Le-am mai bibilit pe margine până am reușit să le dau forma de 8 . I-am așezat frumos în tava cuptorului, pe foaie de copt și i-am  mai lăsat la dospit 30 minute. După acest timp i-am uns cu sosul de cocos, lămâie și green sugar, folosindu-mă de o pensulă și i-am lăsat la cuptor 20 minute, 180 grade Celsius. Erau ușor rumeni.

Cum mi-am propus să nu fie prea calorici însiroparea s-a făcut cu sucul de la 2 portocale amestecat cu 2 linguri de miere/sirop agave/nectar cocos/pastă curmale. Și multă nucă …

Buni tare și când știi că sunt și fără gluten, fără zahăr și vegani nu te mai simți vinovat că mănânci ceva mai mult decât trebuie, nu ?

Primăvară minunată !

Andra