Tort norocos pentru că e cu trifoi, e fără foc, cu puține calorii și ușor de făcut. Nu are nevoie nici de congelare peste noapte, ingrediente la îndemână, puțin îndulcitor și nuci doar în blat.

Este numai bun de post ! Pentru mine posturile sunt momentul perfect de a convinge și mai mulți oameni că mâncarea vegană este excelentă și deloc restrictivă în a satisface pofte de tot felul. Așa că vă sfătuiesc și pe voi să meșteșugiți cât mai multe preparate vegane și raw pentru toți cârcotașii din jurul vostru (familie, servici, școală, prieteni, vecini etc.). Puteți să îi invitați la mese delicioase și sigur își vor reconsidera părerea despre mâncarea vegană. Eu în felul acesta de propagandă cred, nu în cele extremiste gen – nu mâncați cadavre – sau în cele de atenționare asupra riscurilor de boli pe care le poți dezvolta. Poate din cauză că sunt mamă și am văzut că schimbările le aduci cu dragoste, joc și voie bună nu cu inducerea sentimentului de frică sau degust.

Așa că la cât mai multe mese și invitați satisfăcuți !

 Ingrediente 

Blat               120 grame nucă românească hidratată

15 curmale moi sau hidratate în lapte vegetal/suc portocale/mere

100 grame fulgi cocos

1 lingură cacao vârf

1 lingură carob

Se mixează ingredientele până obținem un aluat lipicios, bine închegat. Dacă nu vi se pare suficient de dulce sau închegat mai adăugați curmale sau îndulcitor (miere, agave etc.).

Îl așezăm în tava cu inel detașabil ridicându-l și pe pereți. Faceți un coșulet practic. Astfel tortul nu are nevoie neapărat de congelare.

Caramel                        6 smochine

8 curmale

3 linguri stafide

150 ml suc portocale/lapte vegetal

1/2 linguriță maca (opțional)

1/2 linguriță mesquite (opțional)

1 praf scorțișoară

aproximativ 20 zmeurici congelate

Dacă nu aveți un robot puternic este bine să hidratați smochinele, curmalele și stafidele înainte în suc de portocale/apă/lapte. Dacă știți că aparatura din dotare face față le puneți direct în vasul de mixare împreună cu lichidul dorit, scorțișoara și super alimentele maca și mesquite (sau lucuma). Aceste pudre dau gustul de caramel dar dacă nu le aveți nu are nimic pentru că oricum crema rezultată din mixarea fructelor uscate este foarte bună.

Mixați până obțineți consistența dorită, mie îmi place și cu bucățele de curmale, smochine prin ea, precum un gem, dar și fină precum un sos.

O așezăm în coșulețul blat și adăugăm zmeuricile ( în cremă și pe deasupra). O lăsăm la frigider sau congelator până preparăm glazura de ciocolată.

Ganache                   100 ml ulei cocos 

1 avocado copt (opțional)

80 ml miere/sirop agave/arțar/nectar cocos

2 linguri cacao și carob

1 praf sare

Amestecăm ingredientele bine de tot , trebuie să obținem un sos gros. Avocado este opțional, glazura este foarte bună fără el. Diferența este la consistență, cu avocado este mai cremos iar fără o să obținem o crustă. Deci depinde ce doriți să obtineți.

Dacă a apucat să se răcească crema din fructe uscate și zmeură, ganache-ul de ciocolată se va întări imediat, chiar la turnare. Pentru a face un model precum trifoiul este important să lucrăm repede. Eu am așezat o formă trifoi de plastic (șablon găsit la Jumbo) și am presărat fulgi de cocos în interiorul ei presându-i ușor ca să se lipească de crema încă nu foarte întărită. Am mai adăugat și goji pentru decor și l-am lăsat la frigider. Cam drăguț, nu ?

Dacă nu știți ce să le serviți invitațiilor la mesele vegane sus menționate vă aștept la Satya, joi 17 martie de la ora 19. Avem și concurs de bombonele raw dacă aveți chef să bucătăriți cu premii ( Green Sugar, Satya ), discutăm despre proteina vegetală și cum putem slăbi sănătos . Detalii aici .

Poftă de sănătate,

Andra