Orez thailandez dulce acrișor, picant, sățios, te trimite cu gândul la tărâmuri îndepărtate și aș mai zice …afrodisiac. Oricum ar fii, este o variantă excelentă pentru prânzurile de vară pentru că se face rapid și e pe gustul tuturor membrilor familiei.

L-am făcut cu câteva zile înainte de a pleca în mini vacanța – retreatul holistic de la Corbu. Era stabilit pentru ziua de sâmbătă și nu puteam să plec chiar așa, fără să testez rețeta înainte. Evident rețeta thailandeză este cu ananas prăjit și ou zdrențe, caju tras la tigaie…deci nu pentru mine sau participanții la retreat. La câte mirodenii și prospețime are nu cred că ar mai simți nimeni lipsa chestiilor prăjite din el.

               Ingrediente

                1 cană orez sălbatec

               1/2 ananas de dimensiune medie

                2 ardei roșii kapia

               2 dovlecei mici bio de la Republica Bio 

               1 legătură ceapă verde

             1 ardei iute verde

              1/2 linguriță boabe coriandru

             1/2 linguriță pudră turmeric

             1/2 linguriță piper sichuan

              4 linguri sos soya

              sare dacă mai simțiți nevoia

              4 linguri bulion de roșii

              100 ml lapte cocos

              2 linguri sirop de mentă (făcut de mine, îndulcit cu pastă curmale)

              ulei cocos

                Am început prin a fierbe orezul în mod obișnuit – spălat, tras la tigaie cu puțin ulei de cocos, acoperit de apă, 2 prafuri de sare și lăsat la fiert cu capac. Cât timp a fiert orezul m-am apucat de tăiat legumele fâșii și ananasul cubulețe, ardeiul iute cerculețe mici (cu semințele scoase). Am încins tigaia de ceramică unsă cu ulei de cocos, am pus semințele de coriandru, piper sichuan și turmeric și am amestecat cu spatula prin ele 30 secunde, după care am pus ceapa verde fâșii, ananasul, ardeiul kapia, cel iute  și ultimii dovleceii. După 4 minute de călire am început să adaug sosul de soya, bulionul, laptele de cocos și siropul de mentă. Am acoperit cu capac și am lăsat  la foc mic 10 minute. Siropul de mentă poate fii înlocuit cu mentă uscată și puțin zahăr de cocos sau omis total și asezonat la sfârșit cu  suc de lime.

Orez thailandez cu ananas

Eu am servit cu mult pătrunjel tocat pe deasupra…aș spune că o porție  întreagă de tabouleh neasezonată pentru că evident nu am mai avut răbdare să fac salată, dar nici să mă lipsesc de verdeață nu puteam.

Apropo de mâncăruri exotice vă invit la un atelier de gătit cu alge . Nu pentru că se potrivesc cu vara ci pentru că sunt extrem de sănătoase și cam neglijate în meniurile noastre . Trebuie să schimbăm treaba asta dacă vrem și noi să fim sănătoși, supli și ageri la minte precum asiaticii, nu ? Luni, 11 iulie, la Veg Studio facem supă de alge, chipsuri coapte, salată mexicană, ciocolată sărată și biscuiți cu alge. Mai multe detalii aici.

Să îmi spuneți cum vi se pare !

Cu drag,

Andra