Aperitiv Cămara Grecească – pentru că a fost inspirat de ei, mai exact de minunatul ulei de măsline extravirgin și ecologic manufacturat cu dragoste și grijă, de soarele ce pârguiește roșiile, de iaurtul lor ce însoțește atât de multe preparate specifice.

Când am gustat prima picătură de ulei parcă m-am teleportat din orașul agitat într-o zonă de coastă, cu aer sălciu, umbră de măslini, și parfum de citrice….atât de puternic și fresh este gustul unei picături ! Mai târziu am citit și descrierea lui de pe site-ul magazin Cămara Grecească care spune așa  – Acest ulei de măsline cu adevărat extraordinar își datorează  proprietățile unice „amestecului” dintre varietățile de măsline Koroneiki, Petroelia, Halkidikis și Megaron, precum și caracteristicilor microclimatului și a pământului din zona Skistolithos, în apropierea Salonicului, unde se găsește livada.

Dar să nu mai visăm la Grecia cu plajele și aromele ei (momentan …) și să vă spun cum am realizat un aperitiv dulce acrișor, plin de arome proaspete și intense, ușor, dar sățios în același timp. Îndrăznesc să spun că poate intra în topul celor mai interesante și simplu de executat aperitive sau feluri de mâncare !

    Am pornit cu gândul să fac frozen yoghurt care să se topească sub căldura roșiilor caramelizate, proaspăt scoase de la cuptor. Așa că am cumpărat 2 iaurturi de soya mici, neîndulcite, iar pe unul l-am pus direct în congelator. Doar că a doua zi când îi desfac ambalajul descopăr că are o culoare oribilă, de zăpadă cu noroi ….așa că sunt puțin dezamăgită …. filmul meu trebuia schimbat ! Mă gândesc totuși că forma este drăguță și pot masca cu roșioare, oțet balsamic și ulei culoarea neatractivă. Și așa am făcut, după cum puteți vedea în poza de mai jos. Doar că….nici nu se topea sub căldura roșiilor și a soarelui din curte ca în filmul meu….așa că am scos din frigider și celălalt iaurt și pur și simplu am amestecat totul, în alt vas…pentru că oricum la mâncat aveau să ajungă așa. Ca să vezi, tocmai diversitatea texturilor a fost fantastică, curcubeu pe cerul gurii vorba unei reclame !

Ingrediente (2-3 porții)

2 iaurturi soya mici, unul congelat (opțional)

100 grame roșii cherry (aproximativ 12 buc.)

80 ml ulei măsline de cea mai bună calitate 

1 baton vanilie

1 linguriță  rasă de sare marină grunjoasă

2 linguri zahăr de cocos

1-2 lingurițe oțet balsamic

câteva frunze de ierburi aromatice uscate sau proaspete (busuioc, cimbru, oregano, cimbrișor etc.)

Primul pas a fost să pun cei 80 ml de ulei într-o tigaie împreună cu semințele batonului de vanilie, să încălzesc ușor uleiul pentru ca apoi să îl las acoperit, la infuzat, timp de 20 minute.

Am spălat roșiile, le-am pus în tavă ceramică și am turnat uleiul infuzat peste ele. Am mai adăugat și o lingură de zahăr cocos după care le-am pus la cuptorul preîncins, 150 grade C, pentru aproximativ 20 minute. Am vrut să nu fie foarte coapte, să își păstreze forma. Timpul diferă în funcție de cât de tari sunt roșiile și de cuptor, așa că nu le scăpați din vedere.

Cea de-a două lingură de zahăr am topit-o la foc mic până s-a transformat în lichid pe care l-am turnat pe o bucată de hârtie copt. După ce s-a întărit l-am rupt în bucățele mari și mici numai bune pentru ornat. Textura crocantă se completează perfect cu roșiile pufoase și cremozitatea iaurtului.

Montajul începe cu iaurtul congelat sau nu, amestecat …..cum simțiți voi, apoi roșiile caramelizate, decorațiunile din zahăr, oțetul balsamic, câteva picături de ulei, sare grunjoasă și ierburile dorite.

Cred că montat în pahare de sticlă, cu iaurtul la bază și apoi roșiile cu restul ingredientelor ar face senzație pe o masă festivă, voi nu ? Ideea a venit la mine cam târziu, data viitoare…

O explozie a simțurilor, un duș răcoritor și energizant este definiția acestui aperitiv !

Mulțumesc Cămara Grecescă pentru acest ulei și inspirația ce a venit cu el la pachet. Știu eu că urmează să aduceți și perluțe de ulei cu suc de lămâie, bijuterii culinare mai apreciate de mine decât toate perlele sidefate din lume !

Neapărat să încercați uleiul lor de măsline și această rețetă ! Vară aromată să avem !

Andra