Tort pentru dependenții de ciocolată și nu numai, pentru că pur și simplu nu are cum să nu fie pe gustul tuturor. Este atât de bun, de cremos dar și crocant, intens și aromat. Este un tort complet și puternic, numai bun pentru noaptea de Revelion ca să ai energie pentru țopăială !
Nu este raw vegan pentru că are blatul din biscuiți…..fără gluten și vegani, evident, pentru că haideți să recunoaștem … blaturile din biscuiți ne plac tuturor la nebunie, plus că se fac atât de simplu. Iar cum biscuiți naturali, delicioși și potriviți oricăror restricții alimentare ai tu nevoie, se găsesc din belșug la Alimente Speciale e și păcat să nu profiți. Sunt buni și de așteptat Moșul, alături de un pahar cu lapte de migdale…..așa ai și tu o porție întreagă pentru tine (îi plac Moșului, nu lasă nici unul) că altfel piticii îi devorează imediat.
Trebuie să vă mai spun și că gustul intens și delicios al unei creme de ciocolată are mare legătură cu pudra de cacao pe care alegeți să o folosiți. Dacă este pură atunci și gustul cremei va fii de ciocolată pură și intensă. Culoarea pudrei nu este un etalon al intensității, din contră, pudra de cacao raw este deschisă și foarte parfumată. Am folosit o super pudră de cacao raw, tot de la Alimente Speciale, pentru că nu fac compromis de la gustul ciocolatos !
Dar, gata cu poveștile, trec la rețetă :
Ingrediente (6-8 porții)
Blat : 150 gr. biscuiți
100 gr. migdale rumenite 10 minute la cuptor
20 gr. zahăr cocos
30 gr. cremă cocos
20 gr. ulei cocos topit
Cremă cacao: 330 gr. avocado (4 buc.)
80 gr. pudră raw cacao
20 gr. pudră roșcove
1/4 linguriță pudră vanilie
100 gr. suc de portocale și mandarine
80 gr. unt cacao topit
1 linguriță sos de soya (opțional, este pentru accentuarea și afumarea ciocolatei)
100 gr. cremă de cocos
120 gr. zahăr cocos/ agave/arțar/îndulcitorul tău preferat
Glazură ciocolată : 150 gr. ciocolată neagră
sau
80 gr. unt cacao/masă cacao
20 gr. sirop agave
1 praf sare
20. gr. pudră cacao
10 gr. pudră roșcove
Decor : coacăze
Pentru că este un tort mic, de doar 1 kg, maxim 8 felii, am ales să îl fac într-o formă de silicon destinată checurilor guguluf sau sponge cakeurile. Dacă aveți inele detașabile cu o circumferință mică, 16-18 cm puteți să folosiți, va fii suficient de înalt tortulețul.
Datorită formei am început de sus în jos, adică am făcut crema întâi. Am blenduit bine de tot avocado cu restul ingredientelor până am obținut o cremă fină și suficient de dulce pentru gustul meu. Dacă renunțați la crema de cocos și folosiți lapte de cocos, vă sfătuiesc să folosiți și 20-30 gr. unt cocos topit ca să fiți siguri că aveți un tort țeapăn. Crema de cocos este foarte grasă, consistentă și se întărește la rece, de aceea este importantă.
Am pus crema în formă, am nivelat, bătut puțin cu ea de masa de lucru pentru a nu avea goluri de aer și am dat la congelator pentru 2 ore.
Între timp am pus migdalele la cuptorul preîncălzit, 150 grade C, pe hârtie de copt pentru aproximativ 10 minute, până au început să se rumenească și să parfumeze casa. Le-am lăsat la răcit, apoi le-am măcinat alături de biscuiți în robot. Am adăugat și ingredientele lichide și am mixat până am obținut consistența lipicioasă și umedă. În funcție de biscuiții pe care îi folosiți este posibil să aveți mai multă nevoie de lichid. Adăugați treptat-treptat pentru a nu deveni prea lichidă compoziția.
Am verificat dacă crema de avocado este întărită în formă și am întins compoziția blatului deasupra ei. Este la fel ca la cheesecake, ne ajutăm de o spatulă și/sau mâna umedă pentru a aveaun blat uniform și compact. De aceea este nevoie și ca stratul de cremă să fie bine întărit. Dacă faceți într-o formă obișnuită, cu inel, începeți cu blatul așa că nu va fii nici un timp de așteptare.
Am mai lăsat la congelator până a doua zi.
Glazura de ciocolată de deasupra se face chiar înainte de servire, se pune peste tortul rece, dezghețat în prealabil. Dacă o turnați peste tortul înghețat, aceasta va transpira, adică va avea aspectul de umed. Gustul nu îi este modificat, la fel de gustos va rămâne, este un aspect strict estetic.
Se poate face simplu prin topirea la bain-marie a unei ciocolăți cumpărate, pentru că și aici găsim pe piață diverse sortimente fără zahăr, fără lapte, fără gluten etc., sau o putem prepara noi prin topirea untului de cocos sau a masei de cacao.
Eu folosesc deshidratorul sau Thermomixul la topire iar tu poți să folosești cuptorul, setat la prima treaptă de căldură, cu ușa întredeschisă. Pui untul sau masa de cacao ruptă în bucăți mici într-un castron de yena sau alt fel de vas termorezistent și aștepți până obții consistența lichidă. Eu mai amestec cu o linguriță de lemn din când în când. Când s-a fluidizat total, adaugi îndulcitorul și pudra de cacao în ploaie și amesteci cu un tel mic până la omogenizare.
Scoți tortul din formă când este congelat și îl lași la frigider pentru cel puțin 2-3 ore. După aceste ore îl scoți de la frigider și cu grijă îl așezi pe fundul unei crăticioare ce are o dimensiune mai mică decât baza tortului. Faci așa pentru că ciocolata topită va curge de pe lateralele tortului și este bine să nu se oprească pe farfurie……deși nu e rău nici așa. Tot acum este și momentul în care poți fixa cu succes crenguțele de coacăze, înainte ca ciocolată să se întărească. Pui tortul în frigider până la servire.
Poate vă întrebați de ce Alimente Speciale …. Ei bine pentru că acești oameni au inițiat o campanie minunată, cu tema #MănâncResponsabildeSărbători. Tema responsabilității se referă atât la toți cei care au diverse afecțiuni precum intoleranța la gluten, lactoză, ouă, dermatite etc. cât și pentru noi toți ceilalți care ne dorim să fim sănătoși și în formă pentru cât mai mulți ani.
Chiar dacă nu ești adeptul regimului vegetarian, vegan, fără gluten, bio etc. știi deja că este nevoie să introduci în alimentația ta cât mai multe vegetale, cereale integrale și grăsimi sănătoase, să prepari termic cât mai puțin orice aliment și să limitezi consumul de zahăr, coloranți și aditivi, nu ? Faptul că vin Sărbătorile nu este un motiv să uiți de acest deziderat, să spui că e inuman să ții regim de Crăciun sau mai știu eu ce scuză temeinică găsește mintea ta înfricoșată de schimbare.
Provocarea oamenilor frumoși de la Alimente Speciale pentru noi bloggerii culinari a fost să vă demonstrăm că puteți mânca festiv, delicios și sățios natural, fără proteină animală, fără grăsime animală, fără gluten și fără zahăr. Trebuie doar să îndrăzniți să faceți primul pas, vă asigur că de unele rețete vă veți îndrăgosti.
Meniul meu din această campanie este acesta. Pentru alte rețete delicioase, de la colegii mei bloggeri culinari, aici.
2. Năut crocant și mousse aquafaba
3. Prăjitură cu mei, mălai și struguri
Le-am preparat cu mare drag, să vă fie de folos !
Andra
Join the discussion