Tort cu mere și nuci, tortul copilăriei, dar fără zahăr și cu sos de cocos ! Și cu făină integrală :).

Rețetă simplă și rapidă, cu ajutor de la Edulcorem , îndulcitor natural pe bază de eritritol, poliol natural, fără calorii şi indice glicemic, iar puterea de îndulcire este de 70% din cea a zahărului, (7-8 g eritritol este echivalent cu o linguriţă de zahăr). În mod natural se găseşte în anumite fructe şi legume. Produsul se absoarbe repede, cu şanse reduse de a produce balonare sau efecte laxative.

Pentru nucile caramelizate am folosit amestecul Steviorem – stevia cu zahăr de cocos și am obținut niște nuci delicioase. Bine că am făcut extra și ne-am asezonat câteva zile iaurturile, cerealele de la mic dejun cu toții.

Tort cu mere fără zahăr

Cum am procedat :

Ingrediente – 7-8 mere medii curățate de coajă și cotor (cât să acopere forma de tort detașabil)

2 linguri scorțișoară

150 gr. îndulcitor Edulcorem

2 linguri Steviorem cocos pentru caramelizat nucile

aprox. 150 gr. nucă

6 albușuri

6 gălbenușuri

vanilie după gust

7 linguri făină integrală

200 gr. cremă cocos pentru sosul gen frișcă

2 linguri ulei cocos (sos cocos )

30 gr. Edulcorem râșnit pudră (sos cocos)

ulei pentru uns forma

Am început prin a da drumul la cuptor, la 180 grade C, apoi m-am apucat de curățat merele de coajă și scos cotor – partea cea mai migăloasă. Am amestecat într-un bol 100 gr. îndulcitor cu scorțișoara, am uns cu ulei forma (cu inel detașabil) și am început să tăvălesc merele prin amestecul de zahăr cu scorțișoară. Le-am așezat frumos, întregi și rotunde cum sunt, am umplut golurile cu jumătăți sau sferturi de mere și am pus nuci în locul cotoarelor, apoi am dat la cuptor pentru aproximativ 20 min. să se coacă merele.

Tort cu mere și nuci

În acest timp se prepară pandișpanul. Se bat albușurile spumă și se freacă gălbenușurile cu restul de 50 gr. îndulcitor și 1-2 lingurițe extract vanilie sau miezul unei păstăi. Amestecăm cu grijă albușurile și gălbenușurile și încorporăm treptat cele 7 linguri de făină. Dacă ne-a mai rămas amestec de îndulcitor cu scorțișoară îl adăugăm și pe el.

Turnăm compoziția peste merele coapte, scoase din cuptor (nu trebuie să se răcească). Avem grijă să se ducă și printre mere compoziție pentru a nu avea goluri.

Lăsăm la copt 35-45 minute, facem testul cu scobitoarea și lăsăm la răcit, apoi scoatem din formă.

Eu am caramelizat în tigaie aproximativ 100 grame de nucă cu 2 linguri de îndulcitor Steviorem (amestec de stevia și zahăr de cocos), le-am lăsat să se întărească apoi le-am tocat.

Sosul de cocos l-am făcut dintr-o conservă de cocos ținută la frigider cel puțin 24 h pentru a se separa partea grasă de lichid. În conservă partea cremoasă va fii deasupra. Am pus această cremă în robot și am amestecat-o cu 2 linguri de ulei cocos și cele 30 gr. de îndulcitor râșnit pudră. Se poate aromatiza cu câteva picături de lămâie sau esențe, ghimbir ras, dar eu am lăsat-o simplă. Sosul trebuie să stea câteva ore la frigider pentru a căpăta consistență.

Dacă îl doriți gen frișcă se va înlocui uleiul de cocos cu unt de cacao.

Am servit feliile de tort cu sos din belșug și nuci caramelizate presărate deasupra. Delicios !

Am și o veste bună : În perioada 1 – 30 noiembrie puteți achiziționa orice produs din gama Edulcorem și Steviorem cu o reducere de 10%, de pe www.laboratoareleremedia.ro, folosind codul EDULCOREM10” .

Toamnă dulce (natural) și frumoasă să avem !

Andra